Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poruka okruglog stola u Saboru: Važno je da što više građana izađe na izbore za Europski parlament

- Ulaskom u EU prihvatili smo pravila zajednice. Moramo biti odgovorni u trošenju novca i za budućnost društva. Ona se ne može graditi na tuđem novcu, kreditima. Ovisnost o tuđem novcu mora se smanjiti u okvire koji vrijede za sve članice EU-a – objasnio je Leko.
21. ožujka 2014. u 16:17 7 komentara 252 prikaza
okrugli stol
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Otkad smo članica EU nema hrvatskih ni europskih tema jer su to sad sve iste teme i zato je važno da što više građana izađe na predstojeće izbore za Europski parlament u svibnju kako bi izabrali svoje predstavnike. Poruka je to s okruglog stola na temu "Zastupanje interesa hrvatskih građana u postupku donošenja odluka na europskoj razini" koji se danas održao u Hrvatskom saboru.

- Hrvatska, kao članica EU, ima odgovornost za sebe i svoje građane, ali i za EU u cjelini i stoga je važno da u tijelima EU-a ima sposobne predstavnike – rekao je predsjednik Sabora Josip Leko te objasnio da EU itekako utječe na život hrvatskih građana.

Leko: Moramo biti odgovorni u trošenju novca i za budućnost društva

- To se vidi i kroz proračun. Ulaskom u EU prihvatili smo pravila zajednice. Moramo biti odgovorni u trošenju novca i za budućnost društva. Ona se ne može graditi na tuđem novcu, kreditima. Ovisnost o tuđem novcu mora se smanjiti u okvire koji vrijede za sve članice EU-a – objasnio je Leko.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević okupljenim uzvanicima je pokušao dati konkretan primjer utjecaja EU-a na svakodnevni život, pa je tu rekao kako je izglasano da se od 2017. godine uvode jednaki punjači za mobitele. Objasnio je i da je građanima Lisabonskim ugovorom od 1. travnja 2012. omogućeno da izravno sudjeluju u kreiranju europskih politika pokretanjem europske građanske inicijative.

- Europska komisija nedavno je prihvatila prvu europsku građansku inicijativu "Pravo na vodu", koju je potpisalo 1,8 milijuna građana, i pokrenut će javnu raspravu o poboljšanju kvalitete vodoopskrbe – objasnio je Baričević, a HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica je dodala da je upravo to primjer kako građani ipak mogu utjecati na europske politike.

- Hrvatska kao mala zemlja teško to može pokrenuti, ali ne treba imati kompleks i treba imati snage da barem pokuša – kazala je Šuica.

okrugli stol | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Sudionici okruglog stola primijetili su da u EU jača i euroskepticizam zbog krize i nezaposlenosti, pa je tako SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pozvao građane da na glasuju za ljude koji EU neće dovesti u blokadu.

- Europski parlament mogao bi u suprotnom nalikovati na kuću od stakla punu ljudi s kamenjem u rukama – primijetio je Picula.

Europarlamentarac Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista rekao je da su hrvatske i europske teme u biti iste – nezaposlenost mladih, budžetski deficit, mir na istoku.

- Što tišti našeg radnika tišti i francuskog radnika, što tišti našeg poduzetnika, tišti i nekog europskog. Zato je bitno da izađete na izbore, jer teme koje ćete tada čuti su hrvatske teme, ali i EU teme – rekao je Vuljanić.

Maturant: Zbog čega zastupnici ne dolaze u Sabor i hoće li se to tolerirati u Europskom parlamentu?

Europarlamentarci, ali i ostali govornici na ovom okruglom stolu su odgovarali na pitanja maturanata koji će ove godine prvi puta izaći na izbore. Tako su objasnili da, iako svi oni pripadaju određenim političkim skupinama u Europskom parlamentu, ipak mogu glasati po svojoj savjesti te ih nitko za to neće kazniti.

Osim općenitijih pitanja maturanata, bilo je i onih malo "žešćih".

- Zbog čega zastupnici ne dolaze u Sabor i hoće li se to tolerirati u Europskom parlamentu? Jer kad mi ne dođemo u školu, dobijemo neopravdan sat – zanimalo je maturanta Upravne škole Zagreb Frana Stančić Vidrača. Njegov kolega iz razreda Sebastian Krčmar također je imao pitanje za političare.

- Kako očekujete da će građani vjerovati da se njihov glas čuje u Europskom parlamentu kad im se ne čuje ni u vlastitom Saboru? Da se čuje, ne bi bilo gotovo 400.000 nezaposlenih i ovako neodgovornog vođenja politike – zanimalo je maturanta. Iako su im zastupnici odgovarali, maturanti su na kraju okruglog stola bili nezadovoljni ponuđenim odgovorima.

>> Karamarko o Ruži: Potrošili smo tu temu

>> Stier: Niti sam manje HDZ-ovac, niti je Picula manje SDP-ovac ako surađujemo

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • mijo1973:

  A jeste odgovorni u trosenju novca ( ne bi vam ni dragi Bog stigao nastvarat koliko bi u gluposti potrosili).

 • Dejan1000:

  Drustvo da se ubijes. Samo mi pokvare dan. Leko, Kosor, prljavi Kolman. Uzas!!!

 • Avatar tajar
  tajar:

  Maturanti su dokazali svoju zrelost!