Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njemački Bundestag

Poruka Hrvatskoj: 'Pljunite u šake ili nećete u EU 1. 7. 2013.'

'German Chancellor Angela Merkel prepares to vote at the session of the Bundestag lower house of parliament in Berlin, September 29, 2011. Merkel faces a battle for her political survival on Thursday
'THOMAS PETER'
12.10.2012.
u 10:38

Vesna Pusić: Rukave smo odavno zasukali i dodatno ćemo ih zasukati. Mislim da je to individualni stav, a ne stav njemačkog parlamenta

– Ne postoji čvrsta garancija da će Hrvatska ući u EU 1. srpnja 2013. – izjavio je u intervjuu za njemačke medije Gunther Krichbaum, predsjednik Odbora za europska pitanja u Bundestagu i član CDU-a, stranke Angele Merkel. Za Hrvatsku, to je dosad najglasnije zvono za uzbunu koje se začulo iz Njemačke nakon Komisijinog izvješća o monitoringu, kojeg velik dio Nijemaca vidi kao dokaz da Hrvatska još nije spremna za članstvo u EU.

– U ovom trenutku, Hrvatska nije spremna za punopravno članstvo u EU, što nam pokazuje izvješće o monitoringu koje je objavila Europska komisija. Ne poduzme li Hrvatska znatne napore i ne postigne li znatan napredak, bit će poteškoća s procesom ratifikacije u nacionalnim parlamentima, ne samo u Njemačkoj. Hrvatska mora pljunuti u ruke – rekao je Gunther Krichbaum njemačkim medijima.

– Mislim da to nije stav vanjskopolitičkog odbora njemačkoj parlamenta, već individualni stav parlamentarca – komentirala je danas izjavu Gunthera Krickbauma hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Na njegovu poruku da Hrvatska mora zasukati rukave, odgovorila je: – Rukave smo odavno zasukali i dodatno ćemo ih zasukati. Ministrica je podsjetila kako više nemamo 51, već 10 konkretnih zadaća, ne više u 33 poglavlja, već u samo četiri.

– Već smo napravili akcijski plan za ispunjavanje tih zadaća i ispunjavat ćemo ih vrlo koncentrirano. Na tim ćemo temama raditi ne samo do punopravnog članstva, već i nakon ulaska. Apsolutno nemamo sumnji da smo u stanju sve ispuniti – istaknula je V. Pusić.

Prije nepunih mjesec dana, premijer Zoran Milanović je u Berlinu od SPD-ovog zastupnika Axela Schaefera čuo obećanje kako će hrvatski pristupni ugovor u Bundestagu “imati većinu od preko 90 posto” jer je “nakon referenduma u vašoj zemlji prestao postojati bilo koji razlog da Hrvatska ne postane članica EU”. Ali sada se čini da se blagonakloni njemački stav u Bundestagu topi iz dana u dan zbog 10 primjedbi koje je Europska komisija naglasila u izvješću o monitoringu i koje su njemački mediji protumačili kao dokaz nespremnosti Hrvatske. Nitko još ne kalkulira s novim datumom. U diplomatskim krugovima se govori kako su malo iznenađeni ovakvim istupima, ali ne vide opasnost od pomicanja datuma. Vjeruju kako je riječ o svojevrsnom pritisku kako bi se do kraja ispunili svi zahtjevi. U pravosuđu i brodogradnji posao traje već predugo...

>>Upitna ratifikacija? Nijemci više ne žele nespremne države

>>Zbog Mađarske i Rumunjske i Hrvatska pod povećalom EU

Komentara 88

Avatar pupoljak
pupoljak
11:01 12.10.2012.

A tko bi drugi tako izjavljivao nego ljudi iz CDU-a koji su skloni našim zajedničarima, te tako kažnjavaju Hrvatsku radi promjene političke opcije na vlasti.

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
11:04 12.10.2012.

Onaj tko smjeni 40 urednika na televiziji i provodi diktaturu doista nije za Uniju !

HY
hyperion
21:45 12.10.2012.

Konačno jedna dobra vijest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije