Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborni poraz europskih socijalista

Portugalski se brod nagnuo udesno, populisti učetverostručili broj mandata

Portugal holds general election
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS
1/6
12.03.2024.
u 07:54

Glavni je zaključak nakon izbora rast populističke stranke u još jednoj zemlji Europe, i to nekoliko mjeseci uoči izbora za Europski parlament

Portugal je skrenuo udesno na valu nedjeljne izborne pobjede konzervativaca, no ostaje nejasno hoće li oni imati dovoljno ruku u parlamentu kako bi sklopili vladu ili će pak zemlja morati na nove izbore. No, za mnoge je prava priča nagli rast desničarske i populističke oporbene stranke Chega ("Dosta je") koja je učetverostručila broj osvojenih mandata u parlamentu u Lisabonu.

Pravi pobjednici – 'Dosta je'

Parlamentarni izbori u nedjelju održani su samo dvije godine nakon prethodnih. Do toga je došlo zato što je socijalistički premijer António Costa dao ostavku u studenome zbog korupcijskog skandala u koji, doduše, nije bio osobno upleten. Costa je prije toga vodio vladu čak osam godina. Na ovim se izborima nije kandidirao, već je svoju stranku prepustio bivšem ministru Pedru Nunu Santosu. No, njega je tijesno u nedjelju pobijedio Luís Montenegro, vođa oporbenog Demokratskog saveza (AD) desnog centra, čija je koalicija osvojila 79 mandata, samo dva više od socijalista.

No, neki su analitičari pravim pobjednicima izbora proglasili Chegu, populističku oporbenu stranku koja je dobila 48 mandata, dok je na prethodnima dobila tek 12. Tako se Portugal našao na dugoj listi europskih zemalja u kojima su populisti ojačali svoje pozicije ili su pak zauzeli vlast. Kao i u mnogim drugim zemljama Starog kontinenta, Chega je birače privukla porukama protiv establišmenta, obećanjima iskorjenjivanja korupcije te zahtjevima za obuzdavanjem onoga što stranka zove pretjeranom imigracijom.

Portugal holds general election
1/6

Lider Chege Andre Ventura rekao je da su izbori "jasno pokazali da Portugalci žele vladu AD-a i Chege". No, populistički lider ima problem: lideri desnog centra koji su pobijedili u nedjelju ne žele s njime. Njihov šef Montenegro više je puta ponovio da ne planira ući u savez s Chegom, strankom koju je opisao kao "često ksenofobičnu, rasističku, populističku te pretjerano demagošku". To je još jedan europski primjer stranaka desnog centra koje odbijaju surađivati s krajnje desnim političarima.

No, nije jasno hoće li AD imati dovoljno ruku da sklopi vladajuću koaliciju bez Chege ili će zemlja morati na nove izbore. Jučer je Montenegro pozvao stranke ljevice i krajnje desnice da mu ne stoje na putu sklapanja nove vlade. Tek čeka predsjednika Marcela Rebela de Sousu da mu dâ formalni mandat za sklapanjem nove vlade. No, brojke ne idu u prilog konzervativnim pobjednicima nedjeljnih izbora – za većinu u skupštini potrebno im je 116 ruku, a s jednom manjom liberalnom strankom koja im je potencijalni partner imaju tek njih 87. Zbog toga bi unutar stranke mogao rasti pritisak na Montenegra da ipak surađuje s krajnjom desnicom.

Šef Chege Ventura to i pokušava iskoristiti, optužujući Montenegra da će biti odgovoran za svaku nestabilnost u zemlji ako će odbijati pregovore. Neki su pristalice u stožeru pobjedničkog AD-a u nedjelju priznali novinarima Reutersa da "nema nikakve sumnje da će nestabilnost biti konstantna". Isto su tako i neki političari predvidjeli da se stranke neće moći dogovoriti i da će Portugalci iduće godine opet morati na izbore. No, birači su pokazali da im je vrlo važno kako će izgledati sastav iduće vlade – izlaznost na izbore bila je čak 66%, znatno više nego prije dvije godine kada je svaki drugi Portugalac izišao na izbore.

VEZANI ČLANCI:

Za mnoge će glavni zaključak nakon izbora ipak biti rast populističke stranke u još jednoj zemlji Starog kontinenta, i to nekoliko mjeseci uoči izbora za Europski parlament. Španjolska stranka krajnje desnice Vox čestitala je Chegi na izbornom rezultatu te je to nazvala jasnim napretkom u borbi protiv zastarjelog modela dvostranačja.

Nužna obnova stranke

Dosad vladajući socijalisti priznali su u nedjelju izborni poraz. Lider stranke Pedro Nuno Santos rekao je da će stranka prijeći u opoziciju. 

– Obnovit ćemo stranku i pokušat ćemo ponovno osvojiti povjerenje Portugalaca koji su nezadovoljni nama – rekao je.

GALERIJA Novi prizori s površine Mjeseca: Američka letjelica sletjela s razbijenom nogom

Portugal holds general election
1/6

Komentara 9

Avatar Asterix
Asterix
08:17 12.03.2024.

I, šta je tu čudno?

GN
gnoj
09:31 12.03.2024.

Počelo je buđenje Evrope, nitko više ne puši ljevičarsko zelene fore !

Avatar bender
bender
09:44 12.03.2024.

Znači ovi kojji žele zaustaviti ilegalne migracije su narasli x4. Jel treba još pojasniti diletantima iz Brisela koliko je sati i šta im kaže vox populi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije