Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
278 ih oboljelo

Portugal trese Legionarska bolest, umrlo pet ljudi

bolnica liječenje
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
13.11.2014.
u 15:38

Nitko od hrvatskih državljana nije zaražen, navedeno je u e-mailu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova

U Portugalu je pet osoba umrlo a više od 270 ih je oboljelo od Legionarske bolesti – upale pluća izazvane bakterijama – pretvorivši tu južnoeuropsku zemlju u jedno od najvećih žarišta te bolesti ikada.

Izvor zaraze su tornjevi za hlađenje vode, udaljeni 25 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Lisabona.

Hrvati nisu zaraženi

- Nitko od hrvatskih državljana nije zaražen - navedeno je u e-mailu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova. U Portugalu živi između 100 i 200 Hrvata, procjena je ministarstva.

Legionella pneumophila je štapićasta bakterija rasprostranjenja posvuda, a lako se održava i razmnožava u vodi i vlažnom tlu posebno u ranu jesen. Glavni izvor zaraze uglavnom su sustavi za zagrijavanje i hlađenje vode, napose oni dotrajali, no može se nalaziti i u vodoopskrbnim sustavima, fontanama, vodoskocima... Portugalska vlada desnog centra u nedjelju je zatvorila tornjeve za hlađenje u mjestu Vila Franca de Xira gdje je u srijedu broj oboljelih skočio sa 233 na 278. Vlasti provode istragu „ekološkog zločina“ u kompaniji Adubos de Portugal, podružnici španjolske tvrtke Fertiberia, koja upravlja postrojenjem. Bakterija se prenosi udisanjem pare i raspršenih čestica u plinu i magli, a najugroženije su osobe slabijeg zdravlja. Među oboljelima je i osoba u Portu, gradu na sjeveru udaljenom više od 200 kilometara, koja je radila na postrojenju.

Uzročnik bolesti ne prenosi se direktno s osobe na osobu. Ministarstvo zdravlja ističe da smrtonosne bakterije nisu u vodovodu već isključivo u rashladnim tornjevima, a premijer Passos Coelho napominje da je žarište pod kontrolom. Dnevni list Público piše da je vlada prošle godine promijenila zakon iz 2006. koji je obvezivao zdravstvene domove, bolnice, trgovačke centre i ostale ustanove na redovno provođenje kontrole kvalitete zraka. Od lani su državni inspektori odgovorni za provjeru standarda. Portugal već tri godine provodi oštre mjere štednje što je posljedica dogovora s međunarodnim institucijama koje su mu posudile novac.

Premijer je najavio nastavak rezova i iduće godine. Unatoč visokoj stopi nezaposlenosti Hrvati mogu raditi bez radnih dozvola, no kako je situacija slična kao i u Hrvatskoj, ondje su uglavnom hrvatski studenti. Erupcija legionarske bolesti u Portugalu nije najsmrtnija dosad, no zasad je treća prema broju oboljelih. Godine 2001. u Španjolskoj je zabilježeno 450 slučajeva prilikom čega je šest osoba umrlo, a najsmrtonosnije žarište pojavilo se 1999. u Nizozemskoj gdje su umrla 32 bolesnika a njih 450 bilo je na liječenju. Bolest je dobila ime 1976. kada su u luksuznom hotelu u Philadelphiji oboljeli američki veterani drugog svjetskog rata, tzv.legionari, od dotad nepoznate bolesti. Žarište je bilo u klimatizacijskom sustavu hotela. Iduće godine uzročnik je izoliran i nazvan – Legionella pneumophila.

>>Od virusa ebole u ovoj epidemiji umrlo više od 5000 ljudi

>>Evakuirana zgrada hongkonške vlade zbog legionarske bolesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije