Naslovnica Vijesti Svijet

Portoriko pred bankrotom, ne može vratiti dug od 422 milijuna dolara

Guverner Alejandro Gacia Padilla u televizijskom je obraćanju kazao da je izdao izvršni nalog o suspenziji plaćanja duga
02. svibnja 2016. u 11:23 5 komentara 403 prikaza
razvojna banka portorika
Foto: Reuters/PIXSELL

Portoriko se u našao u situaciji da ne može vratiti dug od 422 milijuna dolara nakon što pregovori kojima se pokušavalo naći rješenje krize u tom dijelu američkog teritoriju nisu rezultirali dogovorom. 

Guverner Alejandro Gacia Padilla u televizijskom je obraćanju kazao da je izdao izvršni nalog o suspenziji plaćanja duga. Teška je to, po njegovim riječima, bila odluka, no od prošle je godine upozoravano kako javni dug otočne zemlje od preko 70 milijardi dolara nije moguće vraćati.

Američki Kongres bezuspješno je pokušavao postići dogovor o rješenju toga pitanja.

"Želim jasno kazati da je riječ o teškoj odluci. Draže bi nam bilo da smo imali pravni okvir za restrukturiranje naših dugova na kontrolirani način", kazao je Garcia u televizijskom obraćanju. 

Prije vikenda guverner je istaknuo da će, ako dug ne bude podmiren, kreditori vjerojatno poduzeti pravne poteze. 

Dužnosnici Portorika pregovarali su sa skupinom kreditora koji drže četiri milijarde dolara u državnim obveznicama te otočne zemlje u pokušaju da restrukturiraju dug. Neki su kreditori tvrdili da je Portoriko preuveličavao krizu i da će gospodarske reforme poboljšati stanje njegovih državnih financija.

"Vlada je znala da je državna razvojna banka bila tempirana bomba i da se dosad ništa konstruktivno nije poduzelo kako ih ne bi snašla situacija da ne mogu vraćati dugove", kazao je Arturo Porzecanski, ekonomist i stručnjak za državne dugove na Američkom sveučilištu u Washingtonu, u razgovoru za Reuters.

Takav pristup ukazuje na sve ono što je bilo loše u načinu na koji je Portoriko rješavao situaciju s pogoršanom financijskom situacijom, dodao je.

Kongres ima stanku do 9. svibnja. "Ako Kongres ne odobri mehanizam o restrukturiranju našeg duga, 3,5 milijuna američkih građana koji žive u Portoriku nastavit će trpjeti negativne posljedice ", kazao je guverner Garcia Padilla. 

>> Tsipras u zamci: ne može rezati, ali ni platiti ratu od 3,25 milijardi

Hrana
Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  to je amerika. a vi mislite da je portoriko neovisna država.... svašta. jest da su dobri košarkaši (naši to jako dobro znaju). nek se amerikanci pobrinu za te svoje 'teritorije'. čudo jedno, amerikanci smiju imati 'teritorije', a rusi npr ne ... prikaži još!pr ne smiju, ni kinezi... hm, to nije u redu...

 • Avatar tomislav21
  tomislav21:

  Mnogi bankarski i ekonomski eksperti, a posebno političari barataju danas pojmovima koo što su: kupovna moć; potrošačka korpa; inflacija; hiper inflacija; devalvacija; kamatna stopa; zatezna kamata; prezaduženost, dužničko ropstvo; anuiteti; reprogram duga; MMF; Pariski i Londonski Klub, Svjetska banka, IDA ... prikaži još! programi, donacije; investicije; klizni kurs; devizne rezerve itd. Da li znate šta sve to znači? Ne, ne trudute se da razmišljate. Svi pojmovi služe upravo zato da bi ste manje znali i manje shvatali kako ste surovo i perfidno prevareni, OPLJAČKANI I ZA ČITAV ŽIVOT PRETVORENI U ROBA.

 • Exodus:

  A imaju ukupni dug 70 milijardi. I Ziku!