Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 godina zabočkog rodilišta

Porod na ‘stolčiću’ za ženu je prirodan, lakši i manje bolan

Rodilište
Foto: Matija Topolovec /PIXSELL
12.12.2014.
u 17:16

Rodilje u Zaboku na raspolaganju imaju opremu za opuštanje i relaksaciju pred porod, ‘švedske’ ljestve, uže i loptu, što nema ni jedno drugo rodilište

Odjel ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok obilježava 40. obljetnicu rada i postojanja. Svake godine ovdje se rodi oko tisuću malih Zagoraca. Zahvaljujući donacijama samih Zagoraca i velikom trudu djelatnika, ovo rodilište je danas najopremljenije u Hrvatskoj.

Pažnja osoblja

– Ponosni smo na to – ističe prim. dr. sc. Rajko Fureš, voditelj Odjela. Da su vrhunsku uslugu prepoznale i žene, potvrđuju one same. Dok zadovoljno gledaju svoje bebe, ističu kako se osim suvremeno uređenog prostora, osjeti velika pažnja i briga osoblja. Rodiljama je ovdje sve podređeno, a nedavno je omogućen i porod na stolčiću.

– Imamo dva takva pomagala, a porod na ovakav način je i najprirodniji, najugodniji i najlakši – kaže dr. Fureš, a to potvrđuje i glavna sestra Odjela Josipa Vdović, koja ima više od 20 godina iskustva s porođajima u rodilištu. Stolčići za porod također su donacija i to Vladimira Bosnara i Stolarije Ćuk iz Stubičkih Toplica, koji su ih kvalitetno napravili po stručnom predlošku.

– U staroj bolnici dovoljno mjesta nije bilo ni za osoblje, a rađaona je bila skučena, obični kreveti razdvojeni samo zavjesom. Ovdje se ženi nudi komfor, a sve je više očeva na porodu, što nas raduje, jer podrška je u tim trenucima, koji su za ženu bolni, što je kod porođaja i normalno, veoma bitna – navodi sestra.

Prostor je opremljen i televizorima te audiotehnikom, na kojoj roditelji mogu vidjeti što se događa s bebom dok je ona još u trbuhu. Primalje nam pokazuju kvalitetnu opremu za opuštanje i relaksaciju rodilja, ovdje je uže, “švedske” ljestve i lopta. Sve su to pomagala koja pomažu da se žene opuste i lagano vježbaju.

– Održavaju se i tečajevi za rodilje, tako da one unaprijed znaju kakav im se način poroda nudi – dodaje sestra Josipa Vdović.

Sreća i žalost

Kao slabiju godinu u rodilištu ističu 2013. kada je bilo 899 poroda, a do kraja ove godine očekuju brojku od 950 poroda.

– Ova obljetnica, 40 godina, je polovica života u povijesti ljudskog roda. No, za nas koji smo kroničari života predstavlja neizmjernu vrijednost, u kojoj su satkani brojni trenuci impresije i životne sudbine od onih lijepih i teških, pa do dijeljenja sreće, ali i žalosti, jer ponekad život završi a da nije ni počeo. Sve nas je to izgradilo kao ljude – zaključuje dr. Fureš. Stoga u ovom rodilištu ne strepe od najavljene kontrole iz Ministarstva zdravlja po rodilištima u hrvatskim bolnicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije