Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porinuće u Brodosplitu: Zaradit ćemo na najskupljem brodu

Brod je ponos izmrcvarenog splitskog škvera. Grade ga bez potpore države i na njemu će, tvrde splitski brodograditelji – zaraditi.
24. studenoga 2010. u 14:31 32 komentara 127 prikaza
porinut brod, škver, brod (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najskuplji brod u povijesti hrvatske brodogradnje, vrijedan više od milijardu kuna, novogradnja 468 ugovorena za francusku brodarsku tvrtku, porinut je danas u Brodosplitu. Grdosija se u moru zaljuljala, poput škvera u kojem se gradi, ali remorkeri su bili spremni i sve je dobro prošlo. Brod je ponos izmrcvarenog splitskog škvera. Grade ga bez potpore države i na njemu će, tvrde splitski brodograditelji – zaraditi.

Splitski projekt i gradnja
Riječ je o takozvanom ro-paxu, brodu namijenjenom prijevozu putnika, teretnih i osobnih vozila, koji će ploviti na relaciji Marseille – Bastia na Korzici.

– Ovo je potvrda da se u Brodosplitu mogu konstruirati i izgraditi najsloženiji i najzahtjevniji projekti – kazao je predsjednik uprave Srđan Kovač, ističući kako je ro-pax sofisticiran i tehnički zahtjevan brod. 

O kakvoj je grdosiji riječ svjedoče podaci kako će tijekom radnje biti razvučeno 410 kilometara kabela. Potrošit će se 170.000 litara boje i 9100 tona čelika.

Brod je visine trinaesterokatnice. Može primiti 227 60-tonskih tegljača koji čine kolonu od 2,5 kilometara i 200 osobnih vozila čija bi kolona bila duga 1 kilometar. Brodske su palube površine 7 Hajdukovih igrališta.

– Srce mi igra, punina je tu, ali ako će nas zatvoriti, bolje bi bilo da nismo napravili ni ovaj brod – gorko kaže radnik u mnoštvu.

Splitom se pronijela vijest kako će radnici spriječiti porinuće, ali u škveru demantiraju da su imali tu namjeru.

Neće zaustaviti brod
– Ogorčen sam jer sam prozvan da sam htio spriječiti porinuće. Nikada ne bih radio na štetu vlastitog škvera! Uvjeravam vas, spriječio sam da se to dogodi – izjavio nam je Zvonko Šegvić, škverski sindikalist.

– U škveru radim 30 godina i uvjeravam vas da se nitko nikada u škveru ne bi usudio zaustaviti brod! – tvrdi nam jedan škveranin koji demantira da su Vladu htjeli upozoriti neporivanjem novogradnje.

U Brodosplitu kažu kako će brod izgraditi na vrijeme. Rok isporuke je lipanj 2011. godine.

Prof. Roko Markovina: Najbolji smo na sv

Prof. Roko Markovina: Najbolji smo na svijetu!

– Ovaj se brod gradi bez državnih subvencija i ostvarit će pozitivan financijski rezultat – tvrdi Branimir Kovačić, direktor Sektora projektiranja u Brodosplitu.

I Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata, kaže da s ovim brodom škver neće imati gubitke jer su riješili neke stvari u firmi i smanjili troškove, ali i da je brod “dobro pogođen”. S time se slaže i Roko Markovina, profesor na Brodograđevnom fakultetu u Splitu, koji napominje da je Brodosplit posao dobio u jakoj konkurenciji s Francuzima, zbog niže cijene rada i izvrsnog projekta.

– Nismo slučajno dobili posao, u ovome smo najbolji na svijetu. Politika se nije petljala. Normalno je da se može, Vlada bi trebala izboriti tri godine “grace perioda” da struka kaže svoje – poziva dr. Markovina.

Osobna karta broda: Dužina 
- 180,00 me

Osobna karta broda:

Dužina 
- 180,00 metara

Širina 
- 30,50 metara

Visina 
- 15,80 metara

Gaz - 7,50 metara

Nosivost - 
11.300 tona

Palube 
- 12

Putnici 
- 750

Kabina - 
200

Kapacitet garaže - 430 vozila

Snaga glavnog stroja - 38.400 Kw

Brzina - 
23,90 čvorova

Posada 
- 56 članova

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar Časna seka
  Časna seka:

  Samo da se ne raspadne kao hrvatski paviljon kad je krenuo za Veneciju.

 • duje86:

  je je, samo me zanima u \"državnim firmama\" ko sastavlja nadzorne odbore,uprave i tako to? pa pogledajte šta se dogodilo oviih par dana : hac, hr šume, ovi, oni i nikome ništa!!! nisu ni onaj na bageru,ni onaj na motornoj ... prikaži još!oj pilli, jamili lovu. pa tako nije ni onaj varioc na dnu broda .

 • krilnik2:

  Velika vijest - na brodu ce zaraditi. Novost u hrvtaskoj brodogradnji?