Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dišpet

Porinuće u Brodosplitu: Zaradit ćemo na najskupljem brodu

porinut brod, škver, brod (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
24.11.2010.
u 14:31

Brod je ponos izmrcvarenog splitskog škvera. Grade ga bez potpore države i na njemu će, tvrde splitski brodograditelji – zaraditi.

Najskuplji brod u povijesti hrvatske brodogradnje, vrijedan više od milijardu kuna, novogradnja 468 ugovorena za francusku brodarsku tvrtku, porinut je danas u Brodosplitu. Grdosija se u moru zaljuljala, poput škvera u kojem se gradi, ali remorkeri su bili spremni i sve je dobro prošlo. Brod je ponos izmrcvarenog splitskog škvera. Grade ga bez potpore države i na njemu će, tvrde splitski brodograditelji – zaraditi.

Splitski projekt i gradnja
Riječ je o takozvanom ro-paxu, brodu namijenjenom prijevozu putnika, teretnih i osobnih vozila, koji će ploviti na relaciji Marseille – Bastia na Korzici.

– Ovo je potvrda da se u Brodosplitu mogu konstruirati i izgraditi najsloženiji i najzahtjevniji projekti – kazao je predsjednik uprave Srđan Kovač, ističući kako je ro-pax sofisticiran i tehnički zahtjevan brod. 

O kakvoj je grdosiji riječ svjedoče podaci kako će tijekom radnje biti razvučeno 410 kilometara kabela. Potrošit će se 170.000 litara boje i 9100 tona čelika.

Brod je visine trinaesterokatnice. Može primiti 227 60-tonskih tegljača koji čine kolonu od 2,5 kilometara i 200 osobnih vozila čija bi kolona bila duga 1 kilometar. Brodske su palube površine 7 Hajdukovih igrališta.

– Srce mi igra, punina je tu, ali ako će nas zatvoriti, bolje bi bilo da nismo napravili ni ovaj brod – gorko kaže radnik u mnoštvu.

Splitom se pronijela vijest kako će radnici spriječiti porinuće, ali u škveru demantiraju da su imali tu namjeru.

Neće zaustaviti brod
– Ogorčen sam jer sam prozvan da sam htio spriječiti porinuće. Nikada ne bih radio na štetu vlastitog škvera! Uvjeravam vas, spriječio sam da se to dogodi – izjavio nam je Zvonko Šegvić, škverski sindikalist.

– U škveru radim 30 godina i uvjeravam vas da se nitko nikada u škveru ne bi usudio zaustaviti brod! – tvrdi nam jedan škveranin koji demantira da su Vladu htjeli upozoriti neporivanjem novogradnje.

U Brodosplitu kažu kako će brod izgraditi na vrijeme. Rok isporuke je lipanj 2011. godine.

Komentara 32

Avatar Časna seka
Časna seka
19:59 24.11.2010.

Samo da se ne raspadne kao hrvatski paviljon kad je krenuo za Veneciju.

DU
duje86
20:49 24.11.2010.

je je, samo me zanima u \"državnim firmama\" ko sastavlja nadzorne odbore,uprave i tako to? pa pogledajte šta se dogodilo oviih par dana : hac, hr šume, ovi, oni i nikome ništa!!! nisu ni onaj na bageru,ni onaj na motornojoj pilli, jamili lovu. pa tako nije ni onaj varioc na dnu broda .

KR
krilnik2
15:52 24.11.2010.

Velika vijest - na brodu ce zaraditi. Novost u hrvtaskoj brodogradnji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije