Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poreznici: Rohatinski duguju 289 tisuća kuna plus kamate

Prodaja tvrtke Romah Agrokoru prije dvije godine opet je pod povećalom jer je navodno vrijedila 3,8, a ne 2,1 mil. kuna
25. travnja 2013. u 10:50 0 komentara 43 prikaza
'roha01'
Foto: ''

Županijsko državno odvjetništvo istražuje utaju poreza Marije Rohatinski, žene bivšeg guvernera, koji je trebala platiti s obzirom na to da je bila zaposlenica i vlasnica tvrtke Romah u čijem je vlasništvu bila kuća koju je obitelj Rohatinski koristila i u privatne svrhe, odnosno u njoj je živjela. Kaznena prijava protiv porezne utaje proslijeđena je državnom odvjetništvu 2011. godine, ali tek nedavno je slučaj otvoren i nakon preispitivanja, porezna uprava utvrdila je porezni dug od 289 tisuća kuna uvećan za kamate.

Kuća na Gornjem Bukovcu

Prijava je podnesena protiv tvrtke Romah, te Marije i Željka Rohatinskog. Zbog, kako je porezni nadzor utvrdio, neplaćanja poreza, doprinosa, prireza i obveza za primitke u naravi. Bivši guverner Željko Rohatinski jučer nije htio komentirati navodnu poreznu utaju, niti je, rekao je, za nju znao. No, nije isključeno da, kao što je prije dvije godine tvrdio da nije znao da je žena prodala tvrtku, također nije znao i plaćaju li se uredno porezi. Trenutačno je pak aktualna i ta transakcija iz 2011. godine, kada je Marija Rohatinski tvrtku Romah prodala Agrokoru. Tada je Marija Rohatinski tvrdila da je tvrtka prodana za 2,1 milijun kuna Agrokoru, ali da je isti iznos i vraćen toj kompaniji, jer je od njih otkupila kuću na Gornjem Bukovcu u kojoj su živjeli i koja je bila u vlasništvu Romaha. Prema novim nalazima, transakcija je navodno bila vrijedna 3,8 milijuna kuna, a od toga je 1,5 milijuna kuna pozajmice vraćeno Agrokoru, što znači da je obitelj Rohatinski ostalo više od dva milijuna kuna.

Još 2011. godine ta je transakcija bila sporna, jer se postavljalo pitanje zašto Agrokoru treba špediterska tvrtka koja je kontinuirano poslovala s gubitkom. Postavljalo se i pitanje zašto je obitelj Rohatinski koristila kuću kupljenu za stanovanje i kao poslovni prostor. Iako je s porezne strane to lako objašnjivo, s obzirom na to da se na taj način smanjuje iznos plaćanja poreza.

Vjerovnici oštećeni

Porezima koje nije platila Marija Rohatinski oštetila je vjerovnike, ali i samu tvrtku, te uzrokovala gubitke i utjecala na neplaćanje poreza na dobit. Zakon kaže da ako zaposlenik koristi imovinu tvrtke za svoje privatne potrebe, mora taj najam tretirati kao plaću i na nju obračunati i platiti sva potrebna davanja.

A i ako je Marija Rohatinski bila isključivo vlasnica i tada je vrijednost najamnine trebala oporezivati kao drugi dohodak ili kao izuzimanje. Također, i troškovi uređenja i održavanja kuće, kao i troškovi grijanja ili telefona plaćeni su na teret troškova tvrtke, iako je to trebalo tretirati kao plaću u naravi, odnosno kao drugi dohodak ili izuzimanje.

>>'Nisam opremao kuću Marije Rohatinski'

Kuća i dalje nije legalizirana Prije dv

Kuća i dalje nije legalizirana

Prije dvije godine tvrtka Ramah prodana je Agrokoru, a za isti iznos od 2,1 milijun kuna Marija Rohatinski, kako je tvrdila, otkupila je kuću koja je bila u vlasništvu Romaha. No, navodno je taj iznos bio puno veći. Priča o kući postala je zanimljiva i dodatno jer nije mogla biti provedena u zemljišnim knjigama. Naime, kao vlasnik kuće na Bukovcu i dalje je upisan prvi vlasnik, Anto Stojaković, a situacija se nije promijenila do danas.

Odnosno, kuća nije uknjižena, nema uporabnu dozvolu i borba za legalizaciju još traje.

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.