Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siva ekonomija na vrhuncu

Poreznici kreću u veliku akciju nakon poražavajućih brojki: Tko sve i na koji način vara državu?

03.07.2023.
u 06:18

Različite su procjene udjela sive ekonomije u hrvatskom BDP-u i kreću se od skromnih 6 pa do visokih 30%! Toj većoj brojci sklona je i Svjetska banka, koja je Hrvatsku u istraživanju o udjelu sive ekonomije smjestila uz bok zemalja kao što su Brazil, Maroko, Pakistan, Libija, Kenija, Ekvador i Rumunjska.

Komentara 32

Avatar Crni labud
Crni labud
07:02 03.07.2023.

Ne razumijem. Kakvih poražavajućih brojeva? Pa zar nije rekordna turistička sezona? A AP je uz to naplatio još i ekstraporez. Ali ako dolaze sivi migranti koji popunjavaju statistiku kao turisti onda sive brojke imaju smisla. Jer centar Zagreba izgleda kao Islamabad ili Kalkuta.

EJ
ejStef
07:48 03.07.2023.

A što sad, zemlja smo s izuzetno visokim udjelom poreza u trošku poslovanja, na vrhu smo u EU, uz Švedsku. Što veći porezi, što više birokracija, to je veća porezna evazija i korupcija... I sad interesantna crtica o tome kako se država bori protiv toga; pred neki dan dobio sam dopis od porezne da me smatraju suučesnikom u poreznoj prevari jer neka tvrtka kojoj sam platio jedan račun u 4. mjesecu nije platila PDV, a ja sam taj račun uredno uveo u knjige i po njemu odbio PDV... Pa kako da ja znam da li neka tvrtka plaća svoje obaveze ili ne? Odeš, kupiš nešto, dobiješ uredno račun, zar moraš biti vidovit i predvidjeti da li će dotična tvrtka platiti taj PDV državi?... Sada ja moram tražiti potvrde od te tvrtke da su uplatili PDV i nositi ih u moju poreznu da dokažem da nisam suučesnik. Stvarno svašta, kakva smo mi to država. Osim toga, to je namjerno uništavanje dotične tvrtke, tko će nakon ovakvog dopisa ponovo raditi s tom tvrtkom?... To je poput onog: gospon, što tražite. Ključ, pao mi je. Aha, da vam pomognem, ovdje je pao? Ne, pao mi je tamo, no tražim ovdje jer tu ima svjetla...

OT
otrovnijezik
08:00 03.07.2023.

Ja naivno pomislio kreće se s pretvorbom a oni opet šalju lovce na višak od 5 centi u blagajni dok ne vide manjak od 800 milijuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije