Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukupno 41 milijardu

Porezni dugovi sustigli i drugu SDP-ovu vladu

Slavko Linić Zoran Milanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
02.05.2014.
u 18:35

I Račanova vlada vodila je tešku bitku s nelikvidnošću i prva je značajnije smanjila dugove, ali novi neplaćeni računi sustigli su i ovu. HDZ-u na dušu ide što su ostavili 50-ak milijardi kuna nenaplaćenih poreznih obveza

Porezna je uprava najmoćnija državna institucija u zemlji i o njezinoj efikasnosti ovisi prikupljanje 105 milijardi kuna poreznih prihoda. Sadašnja se garnitura hvali da naplaćuje 92 posto tekućih poreznih obaveza, a prema tom podatku, odlazeća šefica Nada Čavlović Smiljanec mogla bi ponijeti titulu najuspješnije poreznice što ju je Hrvatska dosad imala.

Premijerov kadar

Zasluge za porezni stisak na građane i poduzetnike ipak se adresiraju prema ministru financija Liniću, koji je s jednakom čvrstinom nastupao prema svojim ljudima kao i prema poreznim obveznicima. Prije godinu dana Linić je s čelnih mjesta u poreznoj administraciji maknuo desetak važnih osoba jer je procijenio da ga opstruiraju, a sve do izbijanja afere s Brankom Šegonom činilo se da on i šefica mu porezne uprave dobro funkcioniraju.

Zakulisne priče kažu da je Nada Čavlović Smiljanec na to mjesto došla prema stranačkoj odluci i želji premijera Milanovića osobno te sugestijama ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa. Kao osoba od premijerova povjerenja ona je od početka trebala biti protuteža moćnom ministru financija, kojega je Milanović pokušao okružiti svojim ljudima.

Foto: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

Uz šeficu Porezne uprave, Liniću je kao zamjenik postavljen i javnosti tada manje poznati ekonomist Boris Lalovac, financijaš iz mlađe generacije ekonomista koji je karijeru gradio kao u bankarstvu i visokom obrazovanju. Lalovac i Linić su brzo su našli zajednički jezik, i za njega je ministar u posljednjem intervjuu rekao da je “izvanredna osoba” te da mu je neophodan u Ministarstvu financija. Nakon Šegonova odlaska, Lalovac je preuzeo brigu i o predstečajnim nagodbama, a posljednjih tjedana zdušno se zalaže za rješavanje dugova građana mimo osobnog bankrota.

Ni Nada Čavlović-Smiljanec nije bila tipični birokrat kakvi su dosad bili šefovi poreznih uprava, koji su od javnosti bježali kao vrag od tamjana. Sanaderov šef Porezne uprave Ivica Mladineo, svojedobno također optužen za malverzacije, a kasnije i uvjetno osuđen, nikad nije stao pred novinare, a od dizanja optužnice do njegove smjene prošlo je godinu dana.

Čavlović-Smiljanec je, međutim, čvrsto branila poziciju Porezne uprave i ne odaje dojam slabe osobe koja će ustuknuti već kod prve prepreke. Glave joj dolazi naplata starih dugova, koji ipak idu na dušu prethodnim HDZ-ovim vladama iza kojih je ostalo 50-ak milijardi kuna nenaplaćenih poreza.

Pritisak na sve

Nelikvidnost je golem problem zemlje, Račanova vlada prva je značajnije smanjila dugove, ali novi neplaćeni računi sustigli su i ovu. Sadašnja porezna garnitura stekla je simpatije javnosti za udar na sivu ekonomiju i porezne utaje, ali ne i za pritisak na redovite poduzetnike kojima i za najmanje kašnjenje sjedaju ovrhe.

Komentara 27

DU
Deleted user
20:37 02.05.2014.

Što je bilo s famoznim CLEAN START-om Milanovićeve vlade. Platili su konzultante upravo zbog ovoga očemu se piše u članku. Rezultati te studije nikad nisu objavljeni, ne zna se ni što je bilo s tim. Zašto???? .............Koliko se sjećam taj posao se razvukao u drugu godinu vlasti i nekako se zaboravilo na to i nikog od vladajućih za to više nije bilo briga. Tipična naša posla......... Milanović je sam kriv za sve što mu se događa. Da nije ta studija bila tako grandiozno zamišljena bila bi se napravila i nakon 100 dana ili pola godine ova vlada je trebala javno obznanit kakve kosture su pronašli.................. Sada..... nakon dvije i pol godine doista je neumjesno pozivati se na ostavštinu HDZ-a.

BU
Bulaba
19:03 02.05.2014.

Opraštanje dugova partijskim jaranima i udbaškim drugarima čime se na papiru smanjuje iznos duga nije rješavanje nelikvidnosti. Odnosno možda i jest, ali samo po učenju čuvene Političke škole iz Kumrovca.

Avatar puky
puky
19:31 02.05.2014.

... ne na "dusu" vec kao kaznena odgovornost kad tad ce se svaliti drugu linicu i crvenima "rjesavanje" tog duga oprastanjem ... zar je to solucija ? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije