Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porezna uprava: I Slovenija oporezuje europarlamentarce

"Države članice ovlaštene su na plaće zastupnika u Europskom parlamentu primijeniti nacionalne porezne propise, uz uvjet da se spriječi dvostruko oporezivanje", piše Porezna uprava.
25. srpnja 2013. u 09:40 0 komentara 337 prikaza
Porezna uprava
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Porezna uprava poslala je reakciju na članak koji smo prenijeli s EuroReporta u kojem je briselski ekspert objasnio zašto Hrvatska ne smije oporezivati plaće zastupnika u Europskom parlamentu.

Reakciju Porezne uprave prenosimo u cijelosti:

Porezni tretman plaća hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu

Nastavno na objave u medijima u kojima se navodi da Porezna uprava Hrvatske krši zakone EU-a i da Hrvatska ne može oporezivati plaće hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, dajemo sljedeći demanti:

Statut za zastupnike u Europskom parlamentu (Statute for Members of the European Parliament (2005/684/EC, Euratom), OJ L 262) uređuje između ostalog i pitanje plaće i oporezivanja, te sukladno članku 9. stavku 1. toga Statuta zastupnici u Europskom parlamentu imaju pravo na primjerenu plaću radi očuvanja njihove nezavisnosti, te se ista, sukladno članku 12. stavku 1. tog Statuta oporezuje u korist EU zajednica pod jednakim uvjetima koji su propisani člankom 13. Protokola o povlasticama i imunitetu zajednica, za dužnosnike i ostale službenike EU zajednica (Protocol on the Privileges and Immunities of the European Union, OJ C310/261). Prema tom članku kod primjene poreza na dohodak, poreza na bogatstvo i poreza na nasljedstvo i kod primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između država članica EU, dužnosnici i ostali službenici EU koji samo zbog obavljanja svojih dužnosti u službi EU, uspostave svoje prebivalište na teritoriju države članice različitoj od države u kojoj su na početku obavljanja svojih dužnosti u službi EU imali prebivalište (odnosno državi rezidentnosti za porezne svrhe), smatrat će se, u obje zemlje, da su zadržali svoju rezidentnost u potonjoj državi uz uvjet da je ista članica EU.

Prema članku 12. stavku 3. toga Statuta, propisano je da su neovisno o odredbi stavka 1. toga članka, države članice ovlaštene na plaće zastupnika u Europskom parlamentu primijeniti nacionalne porezne propise, uz uvjet da se spriječi dvostruko oporezivanje. Ovaj se članak primjenjuje i na prijelazne dodatke i starosne, invalidske i obiteljske mirovine, koji su također propisani tim Statutom.

Nadalje, u uvodnom obrazloženju navedenog Statuta, u točki 10. navodi se da budući su plaće i ostali dodaci isplaćeni iz općeg proračuna Europske unije, primjereno je da budu oporezivane porezom u korist Zajednice. Međutim, u točki 11. se navodi da zbog specifičnih okolnosti zastupnika, naročito zbog činjenice da oni nemaju obvezu trajno boraviti u bilo kojem mjestu rada Parlamenta i zbog njihove specifične povezanosti sa državom u kojoj su izabrani, primjereno je omogućiti Državi članici da primjeni odredbe nacionalnih poreznih propisa na plaće i ostale dodatke.

Također, napominjemo da je i na samoj internet stranici Europskog parlamenta (http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/hr/0081ddfaa4/Zastupnici-Europskog-parlamenta.html), koja je dostupna i na hrvatskom jeziku, u dijelu "Plaće i naknade" navedeno da države članice također mogu zaračunavati nacionalni porez na tu plaću.

Osim toga i druge države članice oporezuju plaće zastupnika u Europskom parlamentu, među njima i susjedna Republika Slovenija.

Slijedom navedenog, primici koje hrvatski rezidenti, zastupnici u Europskom parlamentu ostvare po toj osnovi podliježu tuzemnim poreznim propisima, te isto nije protivno pravnim normama Europske unije.

>>'Porezna ne smije zastupnicima u EP uzimati 40% plaće'

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.