Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPCIJSKOG KARAKTERA

Porezna se oglasila: Ne uvodi se novi porez na kuće za odmor, povećava se gornja granica

Zbog pandemije koronavirusa u Puli  zatvoreni svi hoteli i hosteli
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
13.09.2023.
u 09:48

Aktualnim izmjenama Zakona o lokalnim porezima (dalje: ZLP) ne uvodi se novi porez niti se proširuje ili mijenja način njegove primjene, tvrdi Porezna uprava

Vlada je sa svoje prošlotjedne sjednice proslijedila u Sabor izmjene niza poreznih zakona, među kojima je i zakon koji regulira oporezivanje vikendica, odnosno kuća za odmor. Taj je porez trenutačno 1,99 eura po četvornom metru, ali od iduće godine maksimalni iznos poreza na kuće za odmor diže se na pet eura. S tim u vezi Porezna se uprava oglasila priopćenjem u kojemu tvrdi kako su ''netočni navodi medijskih članaka koji najavljuju uvođenje 'novog' poreza iznajmljivačima''. Evo što kažu o porezu koji plaćaju vlasnici kuća za odmor u 463 grada i općine: 

Aktualnim izmjenama Zakona o lokalnim porezima (dalje: ZLP) ne uvodi se novi porez niti se proširuje ili mijenja način njegove primjene, tvrdi Porezna uprava. Prema odredbama zakona, porez na kuće za odmor je opcijski porez što znači da jedinice lokalne samouprave svojom odlukom odlučuju uvode li porez na kuće za odmor. Uz donošenje odluke o uvođenju poreza na kuće za odmor, jedinice lokalne samouprave ovlaštene su propisati visinu poreza u granicama određenim ZLP-om, ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor te nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza.

Ovim izmjenama Zakona o lokalnim porezima na zahtjev pojedinih jedinica lokalne samouprave povećava se gornja granica za propisivanje visine ovog poreza te se preciziraju odredbe o utvrđivanju statusa kuće za odmor u slučaju kada se predmetna nekretnina koristi za iznajmljivanje u turizmu.

POVEZANI ČLANCI:

Dodaju kako je za utvrđivanje obveze poreza na kuće za odmor, kao jednog od oblika poreza na imovinu, bitno je utvrditi radi li se o zgradi ili dijelu zgrade ili stanu koji se koristi povremeno ili sezonski odnosno bitno je utvrditi da predmetna nekretnina nema namjenu trajnog korištenja (za stanovanje vlasnika ili druge osobe ili u drugu trajnu svrhu korištenja). Iznajmljivanje stanova, soba i postelja putnicima i turistima, koje se pruža prema posebnom propisu, djelatnost je koju obavlja fizička osoba te po osnovi djelatnosti za ostvarene prihode od djelatnosti propisana je obveza plaćanja poreza na dohodak prema odredbama Zakona o porezu na dohodak. Ako se djelatnost iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima pruža samo u dijelu kalendarske godine, razvidno je da se takva nekretnina koristi povremeno ili sezonski te bez obzira na obavljanje djelatnosti u predmetnoj nekretnina ista podliježe obvezi plaćanja poreza na kuće za odmor.

Porez na kuće za odmor i porez na dohodak koji plaćaju iznajmljivači porezni su oblici koji se utvrđuju neovisno jedan od drugoga, jer se radi o porezima koji se utvrđuju s različitih osnova. Porez na kuće za odmor utvrđuje se po osnovi vlasništva i načina korištenja određene nekretnine, dok se porez na dohodak utvrđuje po osnovi obavljanja djelatnosti prema ostvarenim prihodima ili po drugom kriteriju.

Ovakvo tumačenje ovih poreznih oblika proizlazi iz temeljnih postavki oporezivanja utemeljenih na tri stupa (rad, imovina i potrošnja) koje su implementirane u zakonske odredbe o obvezi plaćanja ovih poreza, ističe Porezna uprava. 

>> VIDEO Plenković najavio: Donosimo novi paket mjera pomoći građanima


 

Komentara 2

ZA
zagabria5
10:31 13.09.2023.

Vlast koja ne radi ništa samo harači građane treba smijeniti prvom prilikom. Porez sa 1,9 na 5 Eur je 150% povećanje, čisti bezobrazluk

SA
samader
09:54 13.09.2023.

Sada će vas oporezovati a mafijaška vladajuća struktrura dala 25 mlrd € u ECB! Pitanje svih pitanja danas je: Gdje su nestale devizne rezerve od 25 mlrd i zašto se ne govori o tome ? Ante Samodol piše detaljno na svom blogu o tome : anteportas.hr/devizne-rezerve/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije