Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJNE UPUTE

Porezna objavila: Ovako prijavite inozemne dohotke i izbjegnite kazne i kamate

mPorezna - nova mobilna aplikacija Porezne uprave
Sanjin Strukic/PIXSELL
23.01.2022.
u 15:32

Bilo da je riječ o mirovini, plaći, honorarima ili kamatama na štednju, građanin je dužan o tome izvijestiti Poreznu upravu

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je upute dobrovoljnog prijavljivanja inozemnih primitaka, a putem kojih građani mogu izbjeći kaznu i kamate. 

Kako smo ranije pisali, Hrvatska će dodatno oporezivati sve iseljenike koji nisu regulirali svoj porezni status te su ostali hrvatski porezni rezidenti. Bilo da je riječ o mirovini, plaći, honorarima ili kamatama na štednju, građanin je dužan o tome izvijestiti Poreznu upravu. 

U detaljnim odgovorima Porezna je uprava objasnila u kojim slučajevima osoba mora prijaviti inozemne primitke, te od kojeg razdoblja ih moraju prijaviti ako to ranije nisu morali napraviti. 

Primjerice, inozemnu mirovinu potrebno je prijaviti bez obzira koja je zemlja izvora te mirovine, uključujući i mirovine iz bivše Jugoslavije, piše na stranicama.

Također, navedene su upute i za strane državljane koji u Hrvatskoj imaju stalni boravak - državljanstvo samo po sebi nema utjecaja na utvrđivanje rezidentnosti, navodi Porezna, već se utvrđivanje rezidentnosti uzimaju druge činjenice. U ovom konkretnom slučaju, Porezna preporuča da takva osoba donese potvrdu o rezidentnosti iz te druge države jer će tako moći vidjeti od kojeg datuma ta druga država smatra osobu svojim rezidentom. 

Iz ovih prijava nisu izuzeti ni studenti koji su se školovali u inozemstvu te su primali stipendiju, ako su i dalje rezidenti Hrvatske. Osim toga, osobe moraju prijaviti i inozemne mirovine koje su manje od 4.000 kuna, što se smatra neoporezivim.  

- Inozemni primitak je obvezno prijaviti u RH i kada je u inozemstvu porez već plaćen te neovisno o činjenici hoće li u RH postojati obveza plaćanja poreza - objasnili su iz Porezne. 

Ipak, ako primate određeni prihod iz zemalja Kanade, Kine, Luksemburga, Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina, mirovinu nije potrebno prijavljivati jer takvi podaci ne podliježu primjeni poreznog sustava u RH.

Sve detalje koje je objavila Porezna uprava možete pogledati OVDJE.

>> VIDEO Objavljeno kolike su mirovine u Njemačkoj, mnogi ostali neugodno iznenađeni

Komentara 21

Avatar MicroCube
MicroCube
16:28 23.01.2022.

Imam dvostruko državljanstvo. Ukoliko se odreknem hrvatskog hoću li i dalje biti podležan ovom haraču na moja inozemna primanja (u eurima)?

WI
wisnja7
15:45 23.01.2022.

Lov na lovu gradjana

Avatar Togzm
Togzm
15:41 23.01.2022.

Ja primam honorar iz inozemstva u gotovini. Kome da se obratim da mu dam pinku za porez. Jedva čekam. Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije