Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavio utajivače

Porezna nagradila "zviždača" sa 104 milijuna dolara

'dolari.2'
''
11.09.2012.
u 22:09

Birkenfeld, bivši švicarski bankar, nagrađen je zbog otkrivanja podataka o raširenoj utaji poreza u švicarskoj banci UBS, a i sam je odslužio oko dvije i pol godine zatvorske kazne zbog udruživanja radi počinjenja prevare

Američka porezna uprava nagradila je \"zviždača\" Bradleya Birkenfelda sa 104 milijuna dolara jer im je dostavio informacije o utaji poreza američkih državljana u inozemstvu. Najveća je to nagrada koju je porezna uprava ikada isplatila.

Birkenfeld, bivši švicarski bankar, nagrađen je zbog otkrivanja podataka o raširenoj utaji poreza u švicarskoj banci UBS, a i sam je odslužio oko dvije i pol godine zatvorske kazne zbog udruživanja radi počinjenja prevare povezane sa slučajevima o kojima je dao podatke poreznoj upravi. Upravo zbog presude njemu i ostalim suučenicima UBS je morao platiti 780 milijuna dolara kazne i predati američkim vlastima sve podatke o tisućama Amerikanaca koji su izbjegavali platiti porez SAD-u.

- Porezna uprava poslala je 104 milijuna poruka \"zviždačima\" diljem svijeta kako ne moraju strahovati te sa sigurnošću mogu prijaviti porezne prijevare te kako su ih spremni nagraditi za to - kazali su \"zviždačevi\" odvjetnici Stephen M. Kohn i Dean A. Zerbe, donosi NY Times, te dodali kako je poslano i 104 milijuna poruka bankama diljem svijeta kako moraju prestati omogućavati utaju poreza ili će biti uhvaćene na djelu.

>>Rade nagradnu igru: Ako prijavite utaju poreza, dobijete 500 kuna

Komentara 7

OB
-obrisani-
23:19 11.09.2012.

Još da netko iz Monte Carla prijavi sve te porezne pobjegulje...

IZ
Intruder_ZD
23:27 11.09.2012.

Naši su ko sportski ribići. love a kad ulove onda puste da se dalje razmnožavaju :(

FO
ford
22:26 11.09.2012.

Tako se potiče poštenje! Čak i onaj koji je krao 2x razmisli i okrene ploču i raskrinka velike ribe. Na kraju svi zadovoljni - lopovi u zatvoru, država je dobila barem dio novca kojeg inače nikad ne bi niti vidjela, a usput se i par lopuža preobratilo. A ne kao kod nas. Svi su pokajnici, država ubere neku siću, a glavne ribe i dalje šeću na slobodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije