Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Porez državi – 1,5 milijardi dolara za Facebook

Osnivač i direktor ‘Facebooka’ platit će dosad najveći iznos poreza, a ući će i među 6 najbogatijih na svijetu
05. veljače 2012. u 07:00 7 komentara 3 prikaza
'Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg speaks to reporters at Harvard University in Cambridge, Massachusetts November 7, 2011.  Zuckerberg is visiting MIT and Harvard to recruit students about to g
Foto: 'BRIAN SNYDER'

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, najavljuju analitičari Financial Timesa, mogao bi uskoro dobiti dosad najveći obračun poreza od čak 1,5 milijardu dolara za 2011. godinu! Taj astronomski račun koji će mu podastrijeti država mogao bi biti i veći ako dionice njegove tvrtke postignu velik uspjeh, veći i od onoga koji se očekuje.

Direktor Facebooka, kojeg zovu i Lucky Zucky ili Sretni Cuki, kako bi to moglo biti na hrvatskom, prema prodaji dionica u ovom trenutku može očekivati 4,8 milijardi dolara od toga. Dionice u ovom IPO-u, javnoj ponudi kakva je u nas bila ona dionica telekoma, zasad se prodaju po cijeni od oko 40 dolara za dionicu na privatnim sekundarnim tržištima.

Ako cijene do izlaska na burzu sredinom godine narastu, što nije isključeno ako tržišta počnu ludovati za Fejsom, 27-godišnji Zuckerberg mogao bi zaraditi 6 milijardi dolara i uvrstiti se među šest najbogatijih bogatuna na svijetu. Facebook u ovom trenutku ima 845 milijuna korisnika, lani je imao prihod od 3,71 milijardu dolara i milijardu dolara dobiti, koja je narasla 65 posto.

Neki analitičari procjenjuju ipak da je tvrtka dosegla vrhunac. Kad višemjesečni postupak javne ponude završi, vjerojatno u svibnju, bit će to najveća novčana transakcija u Silicijskoj dolini. Zuckerberg ima 1,11 milijardi dionica Fejsa koje su prije izlaska na burzu vrijedile 33 milijarde dolara, a do sada ih nije prodavao. Porez će biti obračunat kao na dohodak, po stopi od 35 posto, a ne samo 15 posto kao na kapitalnu dobit.

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
  • Lastan_Jr:

    Ipravak....ne radi se o 4,8 i 6,0 nego 48 i 60 milijardi USD za M.Z.-a

  • Lastan_Jr:

    ...ili mozda i nije tkao...sad nisam siguran..sori...

  • kreont:

    Vidiš ideje 35% e sada bi naša nam mila nova vlada kao i stara vlada banda mogla odmah uskladiti PDV na 35%. Ako može Cuki što ne bi i mi mogli plaćati naše debeloguzane. Zanimljivo je što se svaki uplaćeni ... prikaži još! dolar na FB seli u USA.