Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuđmanova ostavština

Poput degolista – o Franji baštinili pozitivno, zaboravili autoritarno

franjo tuđman,mirogoj,tomislav karamarko,ante gotovina,ankica tuđman (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/10
10.12.2012.
u 20:12

Prema stavu T. Karamarka, tuđmanizam je temelj i novog HDZ-a. Političko učenje temeljeno na Starčeviću, Radiću...

Mnogi su u povodu 13. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pohodili njegov grob na zagrebačkom Mirogoju. Osim članova obitelji, poštovanje su mu odali i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, brojni političari, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, bila je tu i delegacija HSS-a, brojni građani... Je li pokojni predsjednik Tuđman zaslužio i svoj “izam”, dakle “tuđmanizam”? Ima li on danas pretežno pozitivnu aureolu ili budi negativnu?

I bijeg s Balkana...

Prema stavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, tuđmanizam jest temelj i novog HDZ-a. Za HDZ je to, očito, političko učenje, temeljeno na Starčeviću, Radiću, pozitivnim dostignućima hrvatske antifašističke ljevice, pomirbi i povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske...

Zastupnici ljevice u Saboru samo su zakolutali očima na pitanje o tuđmanizmu, slično i Dragutin Lesar; “Uopće me ta tuđmanizacija ne zanima”.

– Tuđmanizam jest doktrina, neosporno je da je Tuđman stvorio hrvatsku državu i, eto, i posmrtno se iz Haaga vratio kao ratni pobjednik – kaže pak Slaven Letica. Tuđmanizam za njega znači i bijeg s Balkana i priključivanje EU, no označava i rak-ranu “tuđmanizma” u području ekonomije, vlasništva, razvoja. Tvrdi, međutim, da je današnjem HDZ-u nedovoljno oslanjati se samo na tuđmanizam, jer “danas se sve više-manje vrti oko ekonomije, zapošljavanja, zdravstva, a to Tuđman nije baš dobro razumio”.

 Davor Gjenero kaže da je tuđmanizam već više-manje očišćen od negativnih značenja, nestat će bilo kakvo negativno značenje zadnjih pet godina vladavine.

– Mislim da je Karamarko shvatio da mu tuđmanizam ipak može donijeti koristi i biti privlačan za politički centar – kaže Gjenero, koji vidi sličnost s degolistima, koji su baštinili pozitivan dio, a zaboravilo se na dijelove autoritarne vlasti De Gaullea.

Desnica rado zaboravlja

Igor Zidić ne veseli se tome “izmu”, drži da je tuđmanizam specifičnost ratnih okolnosti. Dodaje kako “Tuđman sigurno ne bi bio sretan sa sastavom današnjeg Sabora i Vlade, u njegovo vrijeme oni su bili na višoj razini”. Tvrtko Jakovina, pak, nema sumnji – prva asocijacija je uglavnom negativna. Upozorava da valja istaknuti da je u desnici “najsvetijem” trenutku (vođenje države u ratu) Tuđman bio okružen – Manolićem, Mesićem, Degoricijom, Boljkovcem...

To je, dakle, bila ta prva ekipa HDZ-a. Nije Jakovini jasno na što sada u HDZ-u misle kada kažu tuđmanizam – na prvu ekipu, na one koje su poslali u Haag, na to da je Tuđman bio izbalansiraniji prema prošlosti od njih, ili da im je ljevičarske dijelove tuđmanizma dijelom uzeo Milanović.

>>FOTO Gotovina i Markač došli položiti vijence na Tuđmanov grob

Komentara 156

OB
-obrisani-
10:32 11.12.2012.

Zagreb, Sudetski Nijemci su poslije 2. svjetskog rata protjerani iz Čehoslovačke i oteta im je imovina. Znači li to da Hitler nije okupirao Čehoslovačku? A po čemu se srpska podrška Miloševiću razlikovala od podrške koju su Sudetski Nijemci dali Hitleru?

BU
bubi400
09:35 11.12.2012.

10.12.2012. u 17:58h van ness je napisao/la: To cijenim _ generali Gotovina i Markac na grobu dr Franje Tudjmana, sto daje osobit obol i stovanje prvog hrvatskog predsjednika. No, maknite sto dalje od Tudjmana, ako Boga znate toga Karamarka kojii je karikatura HDZ u usporedbi s osnivacem stranke... --------------Nisam umjetnik da bi ga nazvao karikaturom ali da je zadnja osoba koja bi trebala zapaliti svijeću na grobu prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika RH to sigurno uz Mesića je dali je se dotični gospodin smijao vicevima koje je njegov Stipe pričao o našem predsjedniku Franji Tuđmanu jest...

ZO
zorarudi2013
10:29 11.12.2012.

zagreb2, pun mi te k...., tebe i tvojih baba, nejake dece, staraca naoružanih vbr-ovima, tenkovima, MIG-ovima, helikopterima... Škabrnja, Voćin, Kistanje, Vukovar, Dubrovnik..... sve su to uništavale i klale najake babe????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije