Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽINOVIĆ NAKON KONFERENCIJE:

Popuštanje mjera na unutarnjim granicama EU samo koordinirano

Zagreb: Davor Božinović održao videokonferenciju s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/6
29.04.2020.
u 18:34

Bilo je riječi o praćenju kontakata zaraženih aplikacijama na dobrovoljnoj osnovi uz stroga pravila o zaštiti privatnosti.

Države članice EU postupno će i koordinirano popuštati sadašnji režim na vanjskim granicama. Intencija je da odluka o ukidanju zabrana bude zajednička, da se izbjegne scenarij da je jedna zemlja odlučila ukinuti mjere, a druga ne.

No kada će putovanja opet biti moguća, nema preciznog odgovora i on će ovisiti prvenstveno o epidemiološkim pokazateljima, koji se razlikuju od zemlje do zemlje. Jedan je to od zaključaka jučerašnje videokonferencije ministara unutarnjih poslova država članica EU kojom je predsjedao potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović, a koja je održana u sklopu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. Tema je konferencije bila i uvođenje aplikacije za praćenje kontakata, predstavljena kao ključna epidemiološka mjera za kontrolu širenja virusa, pogotovo u sklopu postupnog ublažavanja ograničavanja kretanja.

“Cilj je uz pomoć takvih aplikacija, koje bi se koristile isključivo na dobrovoljnoj osnovi, lakše rekonstruirati kontakte, i to uz puno poštivanje privatnosti i odgovarajućih odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, i tako pomoći u sprečavanju novoga vala infekcije virusom. Koordinacija među državama članicama važna je jer bi takve aplikacije mogle pridonijeti bržem ublažavanju ili ukidanju kontrola na unutarnjim granicama i eventualnom ukidanju ograničenja ulaska na vanjskim granicama Unije, a mogle bi biti korisne i u razmatranju transportnih mjera, primjerice za zračni promet”, priopćio je MUP.

Dio videokonferencije bio je posvećen i učinkovitosti upravljanja migracijama na razini EU, suočenog s teškoćama zbog pandemije COVID-19 te prisutnosti virusa među migrantskom populacijom. Zbog korone je znatno otežano preseljenje maloljetnika bez pratnje, a pandemija ima izravne posljedice na način na koji države članice provode pravila o azilu i povratku i ograničava provedbu zaloga za preseljenje.

“Stav je Predsjedništva da je ključno implementirati započete aktivnosti za jačanje granica i azilnih kapaciteta u zemljama zapadnoga Balkana s obzirom na velik broj migranata u jugoistočnoj Europi. Nužan je i nastavak borbe protiv krijumčarskih mreža te daljnji diplomatski napori kako bi svi Frontexovi sporazumi s partnerima na zapadnom Balkanu postali operativni što je prije moguće. Ministri su zaključili da je od iznimne važnosti nastaviti rad na održivom i opsežnom Paktu o migracijama i azilu koji bi trebao pružiti jasan okvir djelovanja za snažniju zaštitu vanjskih granica Europske unije, pojačanu suradnju u području migracija s ključnim trećim stranama, reformu Dublinskog sustava azila, primjenjujući načelo solidarnosti i ravnomjerne podjele odgovornosti, uključujući poseban fokus na operacije potrage i spašavanja na moru”, priopćeno je iz MUP-a.

Ministri su razmotrili i aktualne sigurnosne izazove povezane s kriminalnim aktivnostima. Uočen je porast kibernetičkog kriminala, prodaja krivotvorene robe i širenje lažnih vijesti te nastavak krijumčarenja migranata i trgovanja drogom. 

VIDEO: Božinović: Zahtjev za E-propusnice podnijelo i 28 osoba koje su COVID pozitivne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije