Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čileanski predsjedni

Popularan kao rock zvijezda ide dijeliti rudarsko kamenje

čile, rudari (1)
Reuters/Pixsell
18.10.2010.
u 11:22

Pinera – milijarder s harvardskom diplomom, koji se obogatio tako što je prvi uveo kreditne kartice u Čileu – kaže da je spasilačka operacija promijenila međunarodni imidž Čilea.

Sebastian Pinera do prije tjedan dana praktično je bio nepoznat Europljanima. Sada, nakon sretno okončane rudarske drame, preko noći je postao možda i najpopularniji političar na svijetu. Na krilima te slave čileanski predsjednik Pinera kreće na turneju u Europu, najprije u Veliku Britaniju – gdje donosi kamenje iz rudnika. Kamenje će dijeliti na cijeloj turneji, kojom su još obuhvaćene Francuska i Njemačka, jer želi proširiti poruke nade spašenih rudara, piše jučer britanski list Observer.

The Times pak donosi intervju s Pinerom, koji se nada da će na valu pozitivnog publiciteta svoju zemlju moći predstaviti u boljem svjetlu. Pinera – milijarder s harvardskom diplomom, koji se obogatio tako što je prvi uveo kreditne kartice u Čileu – kaže da je spasilačka operacija promijenila međunarodni imidž Čilea, zemlje koja je dugo bila poznata po diktaturi ozloglašenog generala Pinocheta.

– Moj je cilj da Čile postane prva latinoamerička zemlja koja će iskorijeniti siromaštvo i postati razvijena zemlja do 2018. – kaže Pinera.

Donedavno, Latinska Amerika bila je kontinent vojnih diktatora. Čile je sada dobro uređena ustavna demokracija koja, poput sličnih svijetlih primjera Brazila i Urugvaja, provodi socijalne reforme ne gubeći pritom iz vida važnost tržišne ekonomije, piše Times.

Dok se čileanski predsjednik, trenutačno popularan kao kakva rock zvijezda, sprema na put, rudar Jose Henriquez prvi je koji se vratio na rudarsko okno kako bi vidio mjesto nesreće.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
Brajana
13:37 18.10.2010.

Pa neka je sretno Čileu u iskorjenjivanju siromaštva i bržem razvoju društva!

Avatar commentator
commentator
23:35 18.10.2010.

Akcija (koju možemo slobodno nazvati - misijom,) je uspješno izvedena. Pod zemljom je ostala samo rupa, ali prazna, nije uspjela zadržati tjela rudara, jako sam radostan zbog toga. Predsjednik - postao popularan? Rock zvijezda? Nikakva rok zvijezda nije tih dana bila popularna kao ti rudari i njihov predsjednik. Tu akciju je gledano službeno više ljudi nego SP u nogometu. Kakva rock ili nogometna zvijezda, ti samo viču u mikrofone ili naganjaju lopte i više ili manje \"čudesno\" pospremaju loptu mrežu. Ali ovo nema usporedbe, životi spašeni, porodice na okupu, djeca, unuci. A predsjednik? Pravi čovjek na pravo mjesto u pravo vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije