Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem
Povratak na članak

Populacija u BiH genski bliža hrvatskoj i makedonskoj, od turske se bitno razlikuje

Rezultati su to molekularno-genetskog istraživanja provedenih na uzorku od 100 rodbinski nepovezanih muškaraca iz Turske koji trenutačno žive u Sarajevu

Komentari 34

MO
mojski5
21:58 09.12.2014.

u bih,zive bosnjaci, hrvati i bosanski srbi,i druge manjine koje su male, nije bitna nacionalnost ,bitno je njihovo dijelo,naprimjer portugalci i sapanjolci su blizi meksiku ili bliskom istoku,nego sto po vanjskom izgledu europlljani,jer su po izgledu kao libanonci,ili mexikanci...dakle nije bitno to..isto tako imamo grke i italijane koji mogu po izgledu biti isti kao libananci,ili kao palestinci..dakle nije bitno vanjski izgled,nego djela..dragi covjece pocni da vidis u covjeka prvo njegovo djelo,prije nego procjenjujes kome izgleda blizi,jer mnogo puta izgled vara

VL
PA
pacoje
21:41 09.12.2014.

uzmite dijecu, hrvata,bosnjaka, srbina,albanca..stavite u jednoj sobi,malisane od 2-4 ili 5 godina..i gledajte reakciju dijece, a gledajte reakciju i roditelja, predhodno ih nemojte oznaciti koje dijete kojoj nacionalnosti pripada...videcete da je BOG uvjek u pravu..da samo mi odrasli smo nepravedni mnogo puta..isto tako budemo li stavili afrikance bilo koje nacionalnosti medju sobom, nece biti problema,..problemi pocinju kada roditelji pogresno dijecu uce,onako kako Bog to nije zeleo da ih roditelji uce

VL
PA
pacoje
21:49 09.12.2014.

za mene su ljudi svi isti po genima, ja ih samo razlikujem po onome sto cine....svi su od jednog covjeka adam (adem a.s.) i eva (hava a.s.) je od njega...kada covjek zeli da bude covjek, on postuje istinu i pocinjee da uci o njoj, a kada zeli da prema vanjskom izgledu osudi covjeka,on koristi sve sto mu djavo pokusava nagovoriti, te mnogo puta osudju ljude zbog boje koze,ili zato sto ima drugaciju kulturu

VL
JT
jtpm
00:44 10.12.2014.

Prije nekoliko godina bili su objavljeni rezultati za Bosnu i Hercegovinu, dobiveni analizom krvi 260 građana, otprilike podjednako Bošnjaka, Hrvata i “Srba”. Onaj haplotip kojeg Hrvati iz Hrvatske imaju 45 posto, Bošnjaci imaju 48 posto, bosanski “Srbi” 30 posto, aa bosanski Hrvati u čak 73 posto, što je za Primorca senzacionalan podatak. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Dragan Primorac, koji je bio na na čelu tima koji je obavio nedavna genetska istraživanja, i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu,historičar Radivoj Radić: publicist crnogorskog porijekla koji živi u Beogradu, Draško Šćekić, genetičar Damir Marjanović iz Sarajeva, Ilirski haplotip ( u Hrvata u Hrvatskoj 45 %)u Bosni i Hercegovini prelazi pedeset posto, što je najveća frekvencija haplo grupe u odnosu na bilo koju drugu drzavu u Evropi. Ta haplo grupa varira unutar tri populacije BiH: kod hrvatske populacije je zapazeno 73 posto, kod bosnjačke oko 50 posto, a kod “srpske” populacije negdje oko 30 posto.“ Većina Hrvata, a i većina Bosanaca i Hercegovaca, znači preko pedeset posto, u sebi nosi jedan marker koji je star minimalno 27 tisuca godina. Dakle ilirski koji u Srbijanaca ne postoji . Oni su predominantno(49%) turkmenskog podrijetla.

VL
Avatar El Indio
El Indio
07:23 10.12.2014.

A u srbiji pomislili da imaju ruske gene kad ono Turske

VL
JK
jure.knez26
07:10 10.12.2014.

hrvati hrvatske i B i H su braca i sestre a bosnjaci su poturice i zato imamo istu genetiku samo koliko je se hrvata poturcilo za vrijeme turaka

VL
CR
cro90
22:03 09.12.2014.

Super važno. Idemo dalje.

VL
DA
daes
08:12 10.12.2014.

Dolaskom Turaka u Bosnu vecina populacije je presla na Islam zbog privilegija a posebno da bi izbjegla tadasnje uobicajebno za cijelu Europu pravo feudalaca "pravo prve bracne noci". Tako je vecina sadasnjih Bosnjaka sacuvala svoj europski genetski kod, za razliku od bosanaca katolika. U tadasnjoj Bosni nije bilo Srba jer su oni dovedeni kao radna snaga "na trecinu"Postoji izreka - do kud je dosegla turska sablja, do tud se proteglo i pravoslavlje. Sami nisu nikad nista osvojili. Znaju to dobro bosanski katolici, koji se danas nazivaju Hrvati bez ikakvih historijskih cinjenica ali sa jasnim ciljem, otud i njihova mrznja prema svemu sto je bosansko i Bosnjacko. Preporuka: procitati knjigu historicarke Nade Klajic - Povijest Bosne.!

VL
DU
Deleted user
22:28 09.12.2014.

evo..za bosnu..se sa pravom..reci..da je uvik bila..i ostala..labaratorij..za genetska ispitivanja..od miseva..zeceva..medvjeda..pa sve i do ljudi..a sve..radi..moderna covika i novih tableta..a boze mili..ispitivanja..

VL
SA
santos008
05:30 10.12.2014.

Svi mi smo slavenskog porijekla ,a Slaveni su plavi .Jedino su Srbi ''crnomanjasti''

VL
MI
mihan
08:38 10.12.2014.

BIH je centar ovog dijela svijeta..po mnogo čemu...(od genetike do kulture)Na toj spoznaji treba graditi interese naroda i njenog očuvanja...Tako stečene pozicije treba braniti zajedno a ne razbijati..jer to nije ničija djedovina i vlasništvo osim naroda koji tamo žive i koji će živjeti.Egip.piramide ,Aya soffia i Plava džam..donesu love više nego cijeli crnog-bih-hr..i slov..jadran...??!!

VL
Avatar AlanGnjus
AlanGnjus
08:56 10.12.2014.

Debilizam! "Bosansko-hercegovačka populacija genski je bliska hrvatskoj" jada rečenice

VL
NO
NOBZG
02:51 10.12.2014.

Ovo je cisti Nacizam. Jedan jasan argument zbog cega. Geni su biologija znaci nesto sto je stvorila majka priroda koja je postojala puno prije nego su stvorene nekakve umjetne izmisljene stvari od strane covjeka kao sto su nacije i religije.. Ne postoji 'hrvatski gen', 'bosnjacki' itd... To su jedino nacisti pokusavali manipulirati time i prati ljudima mozak i na taj nacin odredjivati ljude na ovom svijetu. Cak su i u Njemckoj u vezi Primorca bili zgrozeni ovakvim istrazivanjima. Primorac slusa Thompsona, pitam se zasto. Geni su dio biologije znaci majka priroda, a nacije i religije, granice, zastave i drzave su umjetne, njih je stvorio covjek i to nema veze sa majkom prirodom i prirodnim stvarima. Ne nasjedajte na to kao sto su Njemci od 1920 - 1945 nasjedali (kao i svi njihovi saveznici kao i NDH). Takvi nikada ne spavaju, uvijek vrebaju i manipuliraju masama tj ljudskim neznanjem. Takve ce te prepoznati kada njihove ideje usporedite dali imaju veze sa majkom prirodom, prirodno svemirskim zakonima, ili imaju veze sa iskljucivo ljudskim izmisljenim skupinama kao nacijama i religijama. Pazite, nacije i religije su uvijek u povijesti covjecanstva bili glavni alati za sve ratove i mrznju. Ovo sa ovim 'genima' se nebi moglo odvijati u nekoj pravoj antifasistickoj drzavi, tipa sfrj ili nesto slicno? Nebitno, bitno je da ovo nema veze sa prirodom, ovo je cista nacisticka manipulacija koja je cvjetala u trecem rajhu kao 'znanost'. Dakle ljudi, oprez i pamet u glavu.

VL
NV
novo vriijeme
21:57 09.12.2014.

Teritorij BiH je teritorij južnih slavena , dobro da se to naglasi iako je to opće poznata povijesna činnjenica. Kako je krenulo svi će tamo uskoro imati tursku kulturu i vjeru. Uostalom kolijevka hrvatskih kraljeva je Bosna.

VL
Avatar jigaboo
jigaboo
22:06 09.12.2014.

a o srbima I turcima,evo vam rvacke u doba turaka....http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Sanjak_of_Bosnia_in_1606.jpg ....http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Hrvatski_skolski_muzej_zemljovid_3_300109.jpg

VL
DU
Deleted user
22:23 09.12.2014.

strucnjaci komentatori..pomalo..pomalo..ka prvo..supregnite..misice..zadnjih..nogu..pa ce te viditi..koliko..vam te vas diplome..raznih..dr..mr..pr..soc..vride u svitu..pa podjimo redom..ka drugo..nista..na zemlji..nije isto..naprotiv..sve je razlicito..dan i noc..bilo i crno..toplo i hlöadno..ljubav i mrznja..itd..itd..i da skratim..niti je bosanac..isti bosancu..hrvat hrvatu..busman busmanu..i bas radi tih razlicitosti..covik se razlikuje od zivotinja..i pripametni ljudi..sa falsim diplomama..ha..ha..ha..jer..se bog i vrag..samo izmjenjuju u utrci..za ko ce pobijediti..ha..ha..ha..

VL
Avatar fircik
fircik
21:22 09.12.2014.

Populacija u Republici Srpskoj je ista kao i u Srbiji.

VL
BA
bakulušić
22:10 09.12.2014.

Povijest Bosne je poznata a ona iz Turskih vremena nije bila prije tri tisuće godina. Kada se skinu laži i prašina doći će se do istine koju će i znanost potvrditi. Povjesničar Krunoslav Draganović kaže,da istražujući rodoslovlje muslimana, u jednom trenutku dolazite do rodočelnika po imenu -Stipan. Tamo gdje je pisalo Stipan, upisan je - Abdulah. Dakle, Abdulah nije Turčin što i ovo genetsko istraživanje potvrđuje. Savršeno jasno i provjerljivo.

VL
ST
Startrack
23:13 09.12.2014.

Ovo je nategnuto. Vecina Bosnjaka u gradovima su Turci porjeklom sto se i vidi po njihovim prezimenima. To su ovi sa sela sto ih ima zutokosih i plavoookih.

VL
Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
21:53 09.12.2014.

Populacija u Srbiji gotovo jednaka populaciji u Turskoj.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.