Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilna kiša

Poplave u Međimurju i Varaždinu: Poplavljeni podrumi i ceste

Zagorje polava (1)
Foto: Sabina Pušev/VLM
1/16
31.03.2013.
u 08:21

Potpuno je poplavljen podrum OŠ Matija Gubec u Gornjoj Stubici, gdje su u intervenciju izašli vatrogasci

Diljem Varaždinske županije, zbog topljenja snijega i obilnih kiša koje ne prestaju padati, digle su se podzemne vode, nabujale rječice, popustili odvodni kanali i odteretni jarci te naplavili dvorišta, podrume, a na nekim mjestima i prometnice. Zatvorena je čak i Podravska magistrala u općini Martijanec.

Zbog poplava pojavilo se više klizišta zbog čega je zatvorena dionica željezničke pruge između Varaždina i Novog Marofa. Zatvorene su ceste Varaždinske Toplice - Ludbreg, Kaniža - Jerovec, Radovec - Natkrižovljan, Jalševec - Poljana, Gabrinovec - Križevci. Bednja i Plitvica te njihovi pritoci izlili su se na području gotovo svih gradova i općina kuda prolaze.

Zbog odrona dijela kolosijeka između kolodvora Novi Marof i Turčin putnici se prevoze autobusima.

Voda probila preko polja i ceste 

- Voda je prije dva sata na cesti bila do koljena - ispričali su nam mještani Vrbanovca oko 11 sati. A malo sjeverozapadnije, prema autocesti i Zamlaki, magistrala je još uvijek zatvorena. Potvrđuju to i u varaždinskoj policiji, gdje kažu da je obilazni pravac Zamlaka - Čičkovina - Hrastovljan - Donji Martijanec. Voda je probila preko polja i ceste baš negdje oko točke gdje se sijeku magistrala i rječica Plitvica, koja se često, uoči utoka u Dravu, pokazuje "uskim grlom". Varaždinska Javna vatrogasna postrojba pak otkriva da su na terenu gotovo sva dobrovoljna vatrogasna društva u Varaždinskoj županiji.

- Zabilježili smo intervencije u Vinici, Novom Marofu, Ljubeščćici, Črncu, Gojancu, Vidovcu, Gornjem Knegincu, Poljani, Strmcu Podravskom, Petrijancu, Velikom Bukovcu... U Maruševcu je bila jača akcija, došli su u pomoć dobrovoljci iz Donje Voće, ali su morali juriti natrag jer je i kod njih popustilo - kažu u varaždinskom JVP-u, koji koordinira sve vatrogasce. No, dodaju, nisu ugroženi životi ili značajnija imovina. Do problema su doveli kiše i topljenje snijega, ali (barem još) ne i opasno povišeni vodostaj Drave. Veći je problem Plitvica, a prema posljednjoj informaciji zatvorena je i cesta koja od Varaždinskih Toplica vodi ka Ludbregu i to u Leskovcu Topličkom, koji je na Bednji. Budući da su povišene i Plitvica i Bednja, koje se nizvodno gotovo "dodiruju" u Velikom Bukovcu, tijekom dana izgledno je da se i tamo ponove prelijevanja kakva su zabilježena nedavno. Iz općine Gornji Kneginec javljaju da je jaka kiša koja je padala cijelu noć i koja je uzrokovala topljenje preostalog snijega uzrokovala visok vodostaj Plitvice s pritocima te su poplavljeni neki stambeni objekti i poljoprivredne površine.

Načelnik Goran Kaniški donio je odluku o mobilizaciji Stožera za zaštitu i spašavanje, DVD-ovci su na terenu od 6 ujutro, a došli su i djelatnici komunalca Knekoma kako bi bagerima rasteretili vodotoke. I građani su pozvani da se jave na 242-150, te uključe u Stožer.

Redovna obrana od poplave u Međimurju

Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Trnava Hrvatskih voda donijela je danas u 7.30 sati rješenje o uspostavi redovne obrane od poplava za potok Bistrec Rakovnica, potok Trnava murska, potok Trnava dravska, zapadni lateralni kanal Trnave, retencije Jegerseg i Pribislavec, te gornji potok s donjim potokom Brodec u Međimurskoj županiji. Obilne kiše podigle su razinu vode. Posla imaju i vatrogasci koji ispumpavaju podrume. 

Zbog izlijevanja rijeke Kupe na Državnoj cesti 36 Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko kod Jastrebarskog jutros oko 6 i 49 sati obustavljen je cestovni promet, izvijestila je PU zagrebačka.

Ured za upravljanje hitnim situacijama javlja da voda kućama prijeti i kod Brezovice gdje je preljevanjem obližnjeg jezera ugroženo par kuća. Na teren su pozvane Hrvatske vode da vrećama s pijeskom osiguraju područja.

Čitatelj Ivan javlja da se u Brezovici uslijed radova zaštopao kanalizacijski kolektor pa da sada voda izlazi na šahtove.

 Zagorje: Potpuno je poplavljen podrum OŠ Matija Gubec Gornja Stubica

Uslijed topljenja snijega, kao i oblilne kiše, mnoga polja i oranice u Zagorju su poplavljene, a voda je ušla i u podrume nekih kuća. U Centru 112 Krapina kažu da poplave nisu većih razmjera, a od krapinsko-zagorske policije saznajemo da se promet odvja normalno, odnosno prometnice zbog polava nisu zatvorene. No, potpuno je poplavljen podrum OŠ Matija Gubec u Gornjoj Stubici, gdje su u intervenciju izašli vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornja Stubica. Kako kaže njihov zapovjednik Marko Frajtak, dojavu su primili oko 9.30 sati ujutro i desetak vatrogasaca odmah je stiglo u školu, gdje je podrum bio poplavljen s 30 centimetara vode. Od 10 do 13 sati vatrogasci su pumpama ispumpavali vodu, te vani prokopali zaštitni kanal, da se razina vode smanji.

– O poplavi, koja je u našoj školi već četvrta tijekom godina, javio mi je domar. Na takvom smo terenu da se tu slijevaju oborinske vode s njiva i brijega. Vatrogasci su isšumpali vodu, očistili kanal, a sada je na redu čišćenje, kojem su se uz vatrogasce odazvali i spremačice, domar, kuharica te učitelji – kaže ravnateljica OŠ Gornja Stubica Sanja Knezić, dodavši da je u podrumu učionica, kabinet za tehničku kulturu, kuhinja, skladište, blagovaona, toplinska stanica te da će se šteta tek vidjeti, jer su tu hladnjak, bojler, ljuštilica krumpira, štednjak i ostali aparati, a kako je sada struja isključena, ne može se znati jesu li se uslijed poplave pokvarili. Nastava će se u utorak ipak organizirati u školi, kaže ravnateljica.

Zagorski su vatrogasci imali nekoliko intervencija ispumpavanja vode u Zlataru, Oroslavju, Đurmancu, Opasanjku i Stubičkoj Slatini iz podruma kuća. Također, pojavili su se odroni zemlje kod lokalnih cesta u Humu Zabočkom, Pregradi, Klanjcu i Krapinskim Toplicama, te je poplavljena lokalna cesta u Dubravi Zabočkoj, no sve prometnice su otvorene za promet, koji se odvija normalno.

Karlovac: Nestaju židovski spomenici

Stotine kubika zemlje i blata opasno klizi s klizišta Strmac i prekriva posljednje spomenike Židovske zajednice u Karlovcu, napisao je čitatelj Kristijan Horvat te se pita da li se moglo učiniti nešto da se spasi zaštićena kulturna baština.

- Nestaju posljednji spomenici nekad velike Židovske zajednice u Karlovcu, koja je ostavila neizbrisiv trag u u svim segmentima grada - piše čitatelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije