Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog pogreške

Poplave će biti pod kontrolom tek kada se sagradi retencija

'djeurmanec_nnn_zag_260710'
''
26.07.2010.
u 20:25

Od gradnje dionice autoceste od Velike Vesi do Maclja povećana je opasnost od poplava na području općine Đurmanec, a ugroženo je 25 kuća.

Zbog velikih građevinskih radova na dionici autoceste Velika Ves – Macelj prije tri godine povećana je opasnost od poplava na području općine Đurmanec, posebno uz potoke Maceljčicu i Ravnišicu. Stoga je Općina Đurmanec poduzela sve kako bi Hrvatske vode krenule u regulaciju vodotoka na ugroženom području. Riječ je o dva i pol kilometra od Dolića do naselja Mlinari u Donjem Maclju.

Poplava nakon svake kiše

Svaka pa i najmanja kiša već nekoliko desetljeća izazove izlijevanje vodotoka, a ugroženo je 25 obiteljskih te gospodarskih zgrada i poljoprivrednih zemljišta, što stvara velike probleme i troškove. Posebno je to izraženo u samome središtu općine, kamo se slijeva sva voda nakon što je srušen dio brda radi gradnje autoceste na području Maclja.

– Mjerodavni u Autocesti Zagreb – Macelj nisu predvidjeli projekt zaštite od poplava pa je općina morala sama tražiti rješenje. Hrvatske vode napravile su projekt regulacije i uređivanja vodotoka, čija je vrijednost 14,5 milijuna kuna, a općina ga sufinancira s oko 200 tisuća kuna – kaže Branko Horvat, načelnik Đurmanca.

Radi se kod ambulante

Sada se radi kod ambulante. Potok će se preusmjeriti istočno prema državnoj cesti, korito na dnu proširuje se na pet metara, a na obali od devet do dvanaest te će se obložiti betonskim kamenom. Mosta kod ambulante, koji je uništila voda, tu više neće biti. A razmišlja se i o tome da se na dijelu uz potok proširi parkirališta ili ondje uredi šetnica s klupama.

– No, poplave će se posve staviti pod kontrolu kada se sagradi retencija u Smiljanovoj Grabi, što je u planu za 2011. – istaknuo je načelnik Đurmanca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije