Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od poplava

U Sisku rastu svi vodostaji, Karlovčani ubrzano grade zečje nasipe

poplave  karlovac
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/7
12.09.2014.
u 15:39

Kiša koja danima pada podignula je vodoostaje rijeka u središnjoj Hrvatskoj, a stanovnici tamošnjih područja pripremaju se za obranu za od poplava

Kiša koja s kraćim prekidima pada od srijede podignula je vodostaje rijeka u središnjoj Hrvatskoj.

Na području Siska svi vodostaji su u porastu zbog čega su trenutno sve službe za obranu od poplava u stanju pripravnosti. Danas je u prostorijama Gradske vijećnice održan i sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje grada Siska na kojem je rečeno kako je stanje pripravnosti u Crncu gdje Sava raste po nekoliko centimetara, a očekuje se da će rasti i sljedećih nekoliko dana. Trenutno se ne može prognozirati vodostaj u sljedeća 24 sata jer to ovisi o obilnoj kiši koja je najavljena tijekom današnjeg poslijepodneva i noći. Na sastanku je zaključeno da se, zbog naglog porasta vodostaja, apelira na vlasnike stoke da što prije povuku stoku s područja Lonjskog i Odranskog polja. Inače, djelatnici Hrvatskih voda nadvisili su nasip u Odranskom polju, a djelomično je nadvišen i nasip u Starom Pračnu u dužini od 600 metara.      

U ovom je trenutku na raspolaganju 260 dobrovoljnih vatrogasaca i 80 pumpi, a u protekla 24 sata vatrogasci su imali 25 intervencija, najviše u Žabnu, Crncu, Topolovcu, Preloščici, Poljskoj, Čuligovoj i Bakranovoj ulici.

I Karlovcu se pripremaju za vodeni val.

Zbog rasta vodostaja Kupe i Korane, u Karlovcu su proglašene pripremne mjere obrane od poplava. Rijeke su u nekim dijelovima grada izišle iz korita i poplavile okolna polja, a u mjestu Koritinja, te Gornje Mekušje, Logorište, Mala Švarča, poplavile su i lokalne ceste. 

U Gornjem Mekušju mještani su pripremili zečje nasipe, uz pomoć Hrvatskih voda,  kako bi kuće obranili od vode koja navire. Iako tijekom dana kiše nisu padale, strahuju od novih padalina tijekom noći te vikenda stoga zečje nasipe grade uz lokalnu cestu, te kuće. Mještane, kojima pomažu i pripadnici Hrvatske vojske iz obližnje vojarne,  obišao je i gradonačelnik Damir Jelić. U Gornjem Mekušju, naime, Hrvatske vode grade obrambeni nasip koji nije završen pa su i poplave učestalije. Zbog visokog vodostaja poplavljena je i cesta u Slunjskim Moravcima. Stručnjaci iz Hrvatskih voda očekuju najviši vodeni val u Karlovcu do kraja dana.

>>Ovo su posljedice jučerašnje poplave i nevremena

>>Dubrovnik ponovno poplavljen, stižu novi grmljavinski pljuskovi

Ključne riječi

Komentara 6

TH
than
20:54 12.09.2014.

Svake godine jedno te isto. Je da je ova godina bila kisovita, ljeto nije bilo vruce, pa se nisu stigli osusiti nasipi i tko zna sto ce tek biti na proljece kada krene otapanje snijega, ali zasto mi placamo tolike poreze drzavi i naknade hrvatskim vodama ?!?! I za sto oni dizu tolike silne kredite ?!?! Za lose uradjene nasipe i one koji jos nisu zavrseni kao ovaj koji se spominje u tekstu ? Pametni kazu bolje sprijeciti, nego lijeciti, jer upravo ovo potonje je daleko skuplje. Samo, kod nas ovako bitne stvari ne vode pametni i sposobni, vec podobni...

OB
Objektivno...
19:32 12.09.2014.

Gospodo humanitarci.....da opet zovemo 060 9011 i za ove poplavljene? Ha? Kada ćemo konačno službeno saznati što krije čl. 17. tajnog ugovora koliko tko dobije od naših 6,25 kn .... i zašto je ugovoren rok isplate prikupljenog novca 60 dana a ne 30 dana kako kaže zakon i Direktiva 2011/7/EU

HR
hrxxx111
16:05 12.09.2014.

nadam se da je s ovim deckima sa slika netko iz drzave tko zna situaciju na terenu jer ako samo pokusavaju zastiti cestu i ako voda poraste odnjet ce im sve. Decki sretno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije