Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čak i pomažu

Poplava ne šteti spačvanskim šumama, ali je srneća divljač ugrožena

jelen
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
02.06.2014.
u 13:29

Od početka prošlog stoljeća osjeća manjak vlage u spačvanskim šumama pa se zato kanalima naplavine preusmjeravaju na šume koje, tvrde stručnjaci, mogu "popiti" i više vode nego što je zadnja dva tjedna ispustila Sava

Prvi čovjek Hrvatskih šuma u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Zlatko Cegledi kaže kako poplava u županjskoj Posavini ne šteti spačvanskim šumama, čak što više, pomaže jer se od početka prošlog stoljeća osjeća manjak vlage u ovdašnjim šumama pa se zato kanalima naplavine preusmjeravaju na šume koje, tvrde stručnjaci, mogu "popiti" i više vode nego što je zadnja dva tjedna ispustila Sava.

No, poplave štete divljači kojom su spačvanske šume bogate i omiljeno su odredište njemačkih, talijanskih, švicarskih lovaca. Divljač je uznemirena i bježi od poplavljenih područja na više terene koji nisu pod vodom i na snazi je uredba o zabrani lova.

Šef Odjela za lovstvo Hrvatskih šuma, Uprave šuma Vinkovci, Franjo Jovanovac upozorava kako je 50 posto površine državnog lovišta Spačva pod vodom pa divljač migrira na više terene i već je jelenska divljač viđena u blizini Iloka gdje ranije nikada nije dolazila. Jelenska divljač i divlje svinje nisu ugrožene, ali srneća divljač, posebice lanad, su u opasnosti.

- U tijeku je lanjenje srna i vrlo je izvjesno da će mala lanad biti plijen čagljeva, a dobar dio mladunčadi uništit će i najezda komarca. Lane ne može preplivavati duže relacije i samim tim je ugroženo. U slučaju da voda i dalje nastaviti navirati, doći će do još veće migracije divljači - pojašnjava Jovanovac dodajući kako je u lovištu između 800 i tisuću komada divljih svinja raznih uzrasta, planirani matični fond jelenske divljači je 500 grla, košute se tele i sada ih je 650 do 700 grla. Jovanovac drži kako 50-tak lanadi neće preživjeti.

>>Dosad evakuirano 11.000 ljudi. Policija i vojska strogo kontroliraju ulaz u poplavljena područja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije