Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Popisan ugovor o sanaciji odlagališta na Vijušu

slavonski brod ugovor o sanaciji odlagališta (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
10.09.2013.
u 12:22

Ugovoreni radovi odnose se na pripremu četiri kazete za sanitarno odlaganje otpada do konačne sanacije odlagališta

Grad Slavonski Brod i tvrtka Eurco iz Vinkovaca potpisali su danas (utorak) 4,3 milijuna kuna vrijedan ugovor o prvoj fazi sanacije odlagališta otpada na Vijušu. Ugovoreni radovi odnose se na pripremu četiri kazete za sanitarno odlaganje otpada do konačne sanacije odlagališta, a trebali bi biti završeni u roku od pet mjeseci. Ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi oko 50 milijuna kuna.

Još prošle godine Grad Slavonski Brod i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali su dodatak ugovora o sufinanciranju prve faze projekta sanacije odlagališta otpada „Vijuš“. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom, Grad Slavonski Brod objavio je natječaj za pružanje usluga sanacije brodskog odlagališta otpada. Natječaj je raspisan u siječnju 2013. godine, ali zbog nesuglasica i tada rasformiranog Gradskog vijeća, te blokiranog novca iz proračuna Grada sa potpisivanjem tog ugovora čekalo se do danas. Za radove na sanaciji odlagališta javilo se osam tvrtki, a za najpovoljnijeg ponuditelja s najnižom cijenom izabrana je zajednička ponuda tvrtki EURCO iz Vinkovaca i GEO-MONT iz Slavonskog Broda.

-Vrijednost radova je nešto manja od 3,5 milijuna kuna plus PDV, a biti će izgrađene ukupno četiri kazete za novo deponiranje otpada, sve do zatvaranja deponije na Vijušu 2018 godine. Zahvat obuhvaćen ugovorom je na čestici od 20 tisuća kvadratnih metara. Deponija "Vijuš" je na indikativnoj listi Ministarstva zastite okoliša i kandidirana je prema EU fondovima, a još od 2005. godine krenuli smo sa izradom projektne dokumentacije. Obzirom na okolnosti na samom terenu građevinska dozvola nekoliko se puta mjenjala. Radovi bi ukoliko to vremenski uvjeti dozvole trebali započeti za petnaestak dana. Ovo je početak, ali i skoro približavanje kraju sanaciji brodske deponije smeća na Vijušu. Što se tiče odabira nove lokacije odlagališta smeća županija je planirala lokaciju "Šagulje", ali mislim da to još nije odobreno i pitanje je gdje će u konačnici biti . Osnovana je tvrtka, imaju jednog ili dva zaposlena i nije se daleko odmaklo. Grad nije potpisao nikakav ugovor, jer ne znamo uvjete šta je tu naša obveza. To je pomalo neozbiljno, a u pitanju je uistinu prevelika investicija. Preuzimati nešto na sebe, pa da na kraju to bude 20 ili čak 50 milijuna eura vrijedno, mi to jednostavno nismo u stanju. Druga stvar, bile su i određene promjene u ministarstvu, te u samoj startegiji gospodarenja otpadom, pa je pitanje da li će ta lokacija uopće zadovoljiti. Trebamo još obaviti razgovore u županiji i ministarstvu, pa vidjeti što točno napraviti. Ugovor koji smo danas potpisali zadovoljava sve standarde, a kazete kada se napune biti će zatvarane po trenutnim ekološkim propisima, a drugi dio stare deponije paralelno će ići u sanaciju. Obzirom da prema sadašnjem zakonu na svakih 25 tisuća stanovnika ide po jedno reciklažno dvorište ono će biti izgrađeno na deponiji Vijuš, na Sjevernoj veznoj cesti za istočni dio grada, te u Brodskom Varošu ili u naselju Budainka za zapadni dio grada. Na taj način ispunili bismo sve zakonske uvjete -kaže gradonačelnik Mirko Duspara.

Prva faza sanacije i formiranje novih kazeta za otpad omogućit će prihvatljiv način odlaganja otpada u nekoliko narednih godina. Uz kazete biti će iskopan i bazen za prikupljanje otpadnih voda, jer je to nužno da bi odlagalište uopće moglo funkcionirati na ovoj lokaciji do konačnog rješenja problema i potpunog zatvaranja deponije "Vijuš".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije