Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
44 SLUŽBENO OBJAVLJENA

Popis gradova i općina koji će Novu dočekati bez vatrometa ove godine još dulji

Split: Vatrometom završen program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
29.11.2023.
u 11:24

Osim toga, dva trgovačka lanca, Tommy i Lidl, odlučila su podržati akciju time što uopće neće prodavati pirotehničke naprave u danima koji prethode Novoj godini

Nakon akcije udruge Prijatelji životinja, dio gradova i općina odlučio je prošle godine zabraniti vatromet i petarde na dočeku Nove godine iz obzira prema kućnim ljubimcima za koje je ta buka velik izvor stresa i traume, ali i zbog naših sugrađana koji pate od PTSP-a i sličnih poremećaja, ili im iz drugih razloga smeta buka.

Popisu argumenata protiv pirotehničkih proizvoda tada su dodani i oni za zaštitu okoliša, jer buka smeta i divljim životinjama, a kemikalije i procesi kojima se proizvodi pirotehnika štetno utječu na okoliš. Usprkos protivljenju dijela građana, nekoliko desetaka gradova i općina prošle je godine zabranio vatromet na dočeku, a ove je godine taj popis još dulji, pišu Prijatelji životinja na službenim stranicama.

Tamo navode 44 grada i općine koji su im potvrdili da neće koristiti pirotehnička sredstva. Radi se o općinama Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Belica, Donji Vidovec, Voćin, Bol, Majur, Pitomača, Klana, Klenovnik, Bogdanovci, Bošnjaci, Tompojevci i Viljevo, te o gradovima: Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Đurđevac, Zagreb, Vrbovec, Pregrada, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Kaštela, Ivanec, Dubrovnik i Otok.

Osim toga, dva trgovačka lanca, Tommy i Lidl, odlučila su podržati akciju time što uopće neće prodavati pirotehničke naprave u danima koji prethode Novoj godini - jedinom tjednu kada je takve naprave građanima uopće dozvoljeno koristiti bez posebne najave.

VIDEO Zagreb u posljednji tren odustao od novogodišnjeg vatrometa

Komentara 14

Avatar rubinet
rubinet
10:40 29.11.2023.

Mi u Dubrovniku nećemo imati vatromet,ali zato ćemo imati Zdravka Č. Nemrem to dočekat. Ako umrem prije, bit će mi žao.

PO
poluvodič
11:22 29.11.2023.

Hoće zabraniti i rafalnu paljbu iz kalašnjikova?

BJ
bJ3LOvAr20
18:55 29.11.2023.

Ja jednu godinu nisam pucao niti sam vatromet gledao. Necu je nikad zaboravit,sve mi je islo naopako.Jednom rijecju te godine nisam imao srece u nicemu.I od tada sto vise vatrometa i paljbe vise srece i Ljubavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije