Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ o poskupljenjima

Popijač: Računi za plin zimi će biti 300 kuna viši, a ne 33

'26.03.2011.Zagreb, Hrvatska -  Trg zrtava fasizma 4, odrzana sjednica glavnog odbora HDZ-a te press konferencija predsjednice stranke Jadranke Kosor.Djuro Popijac.Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
27.04.2012.
u 14:41

Uza sve ostale odluke koje je ova Vlada donijela, ovo je udar na građane, osobito na najsiromašnije, ali i na gospodarstvo, kaže Jadranka Kosor

Moramo prosvjedovati protiv odluke Vlade o poskupljenju plina i struje jer nema nikakva razloga za tako drastičan napad na građane Hrvatske, poručila je danas predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja smatra da je ta odluka izigravanje svih obećanja koja su vladajući dali.

– Uza sve ostale odluke koje je ova Vlada donijela, ovo je udar na građane, osobito na najsiromašnije, ali i na gospodarstvo. Vlada se svojim odlukama navalila na leđa građana. Mnogi ljudi u Hrvatskoj to više neće moći podnijeti i plaćati, a kad tome dodamo povećanje cijene plina, onda imamo jedan zatvoreni krug. To sve dovodi do novog vala poskupljenja – smatra Kosor koja tvrdi da je neistina je da ovo poskupljenje nužno da bi se sanirao HEP, kao što je to u jednoj radijskoj emisiji jutros komentirao ministar gospodarstva, jer HEP posluje jako dobro posljednje dvije godine, govori Kosor. Podsjetila je da je njezina vlada dvije i pol godine borbe s krizom i recesijom prošla bez povećanja cijene struje i za jednu lipu.

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač kaže da je teško bilo što izračunati jer nigdje ne piše kolika su točno povećanja. Objasnio je kako fiksne tarifne stavke koje definiraju konačne račune, a ne ovise o potrošnji, drastično poskupljuju, više od 15 posto.

– Ona cijena plina po kojoj je Ina isporučivala svojoj tvrtki Prirodni plin, mi smo držali za kućanstva na 1,70 kuna, a kada se preračuna ova danas donesena odluka, znači da će ta cijena sada biti 2,20 kuna. Ali to još nije konačna cijena plina koju ćemo imati kada se uračunaju i troškovi distribucije i prijenosa – objašnjava Popijač koji je zamijetio da je i u tarifnim stavkama za opskrbu plinom došlo do povećanja.

– Navodno je uvedena i nova tarifna stavka i nova cijena za takozvano očitanje plinomjera, što dosad nije bilo. To je tarifirano na 16 lipa po kubičnom metru, kada se to sve uračuna, ispada da je u tim tarifnim stavkama povećanje oko 19 posto – nastavlja Popijač te dodaje kako poskupljenje  plina neće biti 22 posto nego više od 30 posto. Najveća je obmana kada se govori da će kućanstva plaćati prosječno 33 kune više jer svaki se mjesec drugačije plaća, ovisno o potrošnji, tvrdi.

– Sigurno će po ovom modelu iznosi na računu biti više od 300 kuna veći u zimskim razdobljima – zaključio je Popijač.

Komentara 43

LA
larala
15:27 27.04.2012.

\"moramo prosvjedovati protiv odluke Vlade o poskupljenju plina i struje jer nema nikakva razloga za tako drastičan napad na građane Hrvatske, poručila je danas predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor\" pa evo gđo kosor imate priliku, 1.maj je tu, povedite narod u prosvjed protiv ovakvih odluka vlade, sindikati šute, njima je ocito dobro....pa preuzmite njihovu ulogu ako stvarno mislite to što kažete...

CR
crnabitanga
15:29 27.04.2012.

Čitam komentare uvaženih KraDeZeovaca na račun poteza aktualne vlade, i ne mogu sebi doći od čuđenja. umjesto da se pokriju po ušima od srama jer su ovu jadnu zemlju i ljude doveli na prosjački štap - sada dijele lekcije kako se što treba napraviti! Ona narodna ovdje vrijedi više nego ikad. Tko će o čemu nego kurba o poštenju!

CH
Chisinau
14:57 27.04.2012.

Prije si mogao vrlo lako i jednostavno izračunati vrijednost potrošenog plina.Sada su ga zakomplicirali tako da običan čovjek više to nemože i nezna napraviti.Pitam se samo zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije