Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boškovićeva ulica

Ponovno nesreća tijekom saniranja krovišta: Radnik pao s visine od 5 metara

krov obnova radnik radnici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.04.2020.
u 11:54

Stao je na drvenu letvu koja je popustila, nakon čega je pao na stepenište. Na opasne uvjete u kojima se radi nedavno je upozorio i Sindikat graditeljstva Hrvatske

Još jedna nesreća na radu dogodila se prilikom popravka krovišta u Zagrebu. Kako je priopćila zagrebačka policija teže je ozlijeđen 47-godišnjak koji je 16. travnja u 16.40 radio na sanaciji krovišta u Boškovićevoj ulici. Nesreća se dogodila dok je silazio s krovišta.

Stao je na drvenu letvu koja je popustila pa je s visine od pet metra pao na stepenište. Prevezen je u Kliniku za traumatologiju gdje mu je ukazana liječnička pomoć.

Ovakve nesreće su proteklih mjesec dana na žalost učestale, a radeći na sanaciji krovišta koji su u Zagrebu i okolici oštećeni tijekom potresa, u proteklih mjesec dana poginula su trojica radnika, dok je nekoliko osoba pri padovima bilo teže ozlijeđeno. Na opasne uvjete u kojima rade nedavno je upozorio i Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH).

U svom javnom obraćanju javnosti, SGH je naveo da su svi smrtni slučajevi bili posljedica pada s visine do kojeg je došlo jer, kako tvrde u SGH, spomenuti radnici nisu imali zaštitnu opremu niti su bili propisno vezani. Stoga je SGH ponovo apelirao na poslodavce da ulože maksimalni trud u zaštitu građevinskih radnika koji rade u teškim i opasnim uvjetima na visini.

- Posljednji slučajevi smrtno stradalih radnika koji su radili na sanaciji šteta od potresa, koji je tek započeo, ozbiljno su upozorenje svim sudionicima na izradi i donošenju novog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa na koji način će urediti minimalne tehničke i druge uvjete koje moraju zadovoljiti izvoditelji radova i na koji način će se to kontrolirati.

SGH poziva i radnike da se pridržavaju svih mjera zaštite na radu i nose zaštitnu opremu koju im je poslodavac obvezan osigurati.  Ako im poslodavac to nije osigurao, ako im izravno prijeti rizik za zdravlje i život, radnici, uz prethodno upozorenje poslodavcu, imaju pravo odbiti raditi i napustiti mjesto rada sve dok poslodavac ne poduzme korektivne mjere kojima omogućava nastavak rada na siguran način.

U tom slučaju imaju pravo na naknadu u visini 100 posto plaće. Poslodavce koji ne provode mjere zaštite na radu mogu prijaviti inspekciji rada, a zbog nedostatka zaštitne opreme u vezi epidemije COVID-19 i županijskim stožerima civilne zaštite - naveo je SGH u svom nedavnom priopćenju.

Komentara 6

RU
Rusvaj
13:49 17.04.2020.

Glavno da radnik ima fluorescentni prsluk na krovištu....... Jel to da ga pilot aviona uoči....... Ali biti vezan to netreba, a hodaju po toj truleži, pa to su letve još iz doba Matije Gupca

KO
Kokoiduhovi
14:23 17.04.2020.

Što rade inspekcijske službe? Zacijelo čekaju da netko podnese pisanu prijavu, kako bi oni mogli postupati? Gdje mi to živimo? Koga mi to plaćamo?

DU
Deleted user
13:44 17.04.2020.

To kad firme imaju svi sa srednjom ili diplomom iz Mostara.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije