Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna nabava

Poništen natječaj za gradnju 60 zamjenskih kuća - ponuditelji ističu da se bespotrebno diže cijena kuća

S oštećenih kuća političari pozivaju na izbore, a stanovnici Banije snalaze se kako tko umije
Edina Zuko/PIXSELL
25.01.2022.
u 14:30

Danas je Središnji ured objavio kako poništava javnu nabavu jer su prispjele ponude iznad europskih pragova javne nabave te da novi postupak nabave 60 tipskih kuća u tehnologiji križno lameliranih nosača neće ni raspisivati.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je danas javnu nabavu za izvođenje radova izgradnje i montaže tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području gdje je RH proglasila katastrofu. Javni natječaj je raspisan 29. prosinca, rok za dostavu je bio 13. siječnja te su prispjele samo dvije ponude, dosta iznad procijenjene vrijednosti.

Danas je Središnji ured objavio kako poništava javnu nabavu jer su prispjele ponude iznad europskih pragova javne nabave te da novi postupak nabave 60 tipskih kuća u tehnologiji križno lameliranih nosača neće ni raspisivati.

Naime, Jedinstvo Krapina je za gradnju 60 kuća poslao ponudu od 75,6 milijuna kuna (uključujući PDV), a Presoflex gradnja 69,8 milijuna kuna. Procjena je bila od strane Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje 41,3 milijuna kuna (uključujući PDV). Najniža ponuda tako je bila 1,163 milijuna kuna po kući. I u samom postupku nabave zainteresirani ponuditelji upozoravali su da traženi način gradnje,  CLT / XLAM tehnologija, nije primjerena za obiteljske kuće s jednom etažom i da nepotrebno poskupljuje troškove izgradnje kuća.

"Shodno, ova tehnologija koristi se za savladavanje visina (drveni neboderi), tuneli za liftove izrađeni u materijalu drveta i slično, gdje se želi u potpunosti izbjeći korištenje armiranog betona ili čelične grede kao statička potpora pri gradnji drvetom. Sama po sebi, tehnologija je potpuno neprimjerena za izgradnju manjih obiteljskih kuća, pogotovo prizemnica, zbog cijene koštanja po jedinici mjere. Vrlo jednostavno, utrošak drveta po jedinici mjere je 10 puta veći u usporedbi s klasično montažnom drvenom skeletnom građom, a drvo kao najskuplja komponenta u drvenoj montažnoj gradnji  tako diže bespotrebno cijenu finalnog proizvoda, jer statički korištenje CLT-a u ovakvim objektima je potpuno nepotrebno", stoji u jednoj od primjedbi zainteresiranih ponuditelja koje je Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje odbio i nije uvažio u postupku nadmetanja.

"Sam CLT / XLAM se proizvodi u specijaliziranim tvornicama, poglavito u Austriji i Njemačkoj. Za izradu zidova prema ovim projektima potrebno je radioničke izvedbene nacrte napraviti u najmanji detalj, poslati u tvornicu da se naprave elementi koji bi se proizveli i kao takvi u komadu transportirali u Hrvatsku. Diže se cijena transporta i izbjegava se u potpunosti proizvodnja elemenata u Hrvatskoj, koja bi se postigla kroz alternativnu drvenu skeletnu gradnju. Dodatni nedostatak u ovakvom tipu gradnja je da je CLT potpuno neprilagodljiv za kasnije dorade i adaptacije prostora i/ili izmicanja, te se, laički rečeno, u njih više ne može dodatno ugraditi niti izmjestiti niti jedan bužir, niti jedna instalacija", bila je druga primjedba tijekom postupka javne nabave, također odbijena.

No, sada, desetak dana nakon tog odbijanja natječaj je poništen te se više za ovakvu tehnologiju gradnje neće više ni raspisivati.

Inače, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odabrao je prvog izvođača radova na zamjenskim kućama koje će se graditi na potresom pogođenom području. Riječ je o gradnji 30 tipskih kuća primjenom suhe drvene gradnje na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a izabrani ponuditelj je tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa, u vlasništvu Maria Peteka, sina kontroverznog poduzetnika Kreše Peteka, koji je, kao prvooptuženi, bio uhićen u nedavnoj aferi Janaf.

Mipek je za gradnju po deset kuća tipa 1, 2 i 3 ponudio cijenu od 16,629 milijuna kuna + PDV. To je nešto više od procijenjene vrijednosti radova od 16,537 milijuna. S PDV-om ponuda Mipeka za gradnju 30 tipskih kuća, po deset najmanjih, srednjih i najvećih, iznosi nešto manje od 20,8 milijuna kuna.

Objašnjenje Dokumentacije 

Odluka o Poništenju 

 

Komentara 4

DU
Deleted user
15:44 25.01.2022.

Komedija, za cijenu te kuće se nađe trosobni stan u Zagrebu. 😂😂😂

VO
vorda400
17:14 25.01.2022.

Ne može to tako kuća košta 200000kn a kumeki podjele 800000 između sebe I sad bi vi "poduzetnicima" uništili posao života koji ste vi jadni jakni Hrvati koji ne podnosite uspjeh pravilno raspodijeljenog mita unutar partije

DU
Deleted user
15:39 25.01.2022.

Ne gradite nikome ništa, ionako tamo živi stariji građani, mladi su pobjegli iz ove zemlje slučaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije