Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE PRAVDU Šuker je loše skrojio pravilnik za mornare

Pomorci podnijeli tužbu Ustavnom sudu

03.03.2009.
u 16:12

Ministar financija Ivan Šuker prekoračio je svoje ovlasti propisujući u dijelu Pravilnika o porezu na dohodak, koji se tiče pomoraca u međunarodnoj plovidbi, ograničenja kojih nema u “poreznim” zakonima i Pomorskom zakoniku.

Ministrova ograničenja
- Ministar je izravno oštetio hrvatske pomorce, a kako su svi ostali “gluhi” na prijedlog za izmjenom spornog pravilnika, pomorcima je jedino preostala tužba Ustavnom sudu jer im se krše ustavna prava - rekao je danas Predrag Brazzoduro, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske. Pomorci očekuju da će se postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pokrenuti što prije i da će Ustavni sud poništiti “maćehinski” pravilnik.

Ministar, uvjereni su u pomorskom sindikatu, nije ovlašten aktima koje donosi uređivati oporezivanje propisujući uvjete za primjenu zakona, nego samo donositi provedbene propise koji omogućuju da zakon “saživi”. No, u pravilniku su nametnuta tri ograničenja: u dane plovidbe priznaju se samo dani provedeni na stručnoj izobrazbi u inozemstvu unutar razdoblja za koje je potpisan ugovor o radu, priznaje se samo 15 dana te izobrazbe u godini i čak određuje da se to dokazuje potvrdom ustanove.

Stvarnost je drugačija
- U Pomorskom zakoniku ne postoje nikakva ograničenja u danima nego se u dane plovidbe priznaje cjelokupno vrijeme stručne izobrazbe, a usto, stvarnost je u pomorskom svijetu drugačija. Izobrazba se ne obavlja u ustanovama nego većinom kod brodara ili posrednika i to kad pomorac nije na brodu nego prije ukrcaja - objašnjava Brazzoduro.

Upravo je izobrazba uvjet da bi pomorac uopće potpisao ugovor o radu, a jedna je od karakteristika zapošljavanja u međunarodnoj plovidbi i da se ugovori o radu potpisuju na određeno vrijeme.

- Dok se plovi, ne može se biti “u školi”, ali to ministru nije bilo jasno kad je pravilnikom isključio mogućnost da pomorci dane izobrazbe uračunavaju u 183 dana koji ih oslobađaju plaćanja poreza - oštar je Brazzoduro. Napominje da je u Pomorskom zakoniku sve posve jasno jer je taj zakon uvažio stvarnost i prilike života pomoraca, ali ga je ministar pravilnikom “poništio”. - Mi sada tražimo da se pravilnik poništi jer je loš i nepravedan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije