Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETAK TIJELA

Pomor jelena na Šarengradskoj adi, uzrok nije poznat

jeleni
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
27.04.2015.
u 15:29

Pretpostavlja se da se radi o zarazi američkim metiljem koji je stigao s uvezenim američkim bjelorepim jelenom i zarazio domaće jelene

ILOK - U posljednjih mjeseca dana na Šarengradskoj adi mještani su pronašli desetak lešina jelena i košuta. Kako navode mještani na lešinama nema nikakvih vanjskih ozljeda tako da se ne radi o ugibanju divljači nakon ranjavanja. Neke lešine jedu čagljevi.

Iz Lovačke udruge Srndać potvrdili su kako su dobili dojave lovaca o ugibanju jelenske divljači ali da uzrok nije poznat. Pretpostavlja se da se radi o zarazi američkim metiljem koji je stigao s uvezenim američkim bjelorepim jelenom i zarazio domaće jelene. Ugibanje jelena na Šarengradskoj adi u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj za sada nemaju službenu dojavu.

Šarengradska ada je jedno od graničnih spornih područja između Hrvatske i Srbije. Taj otočić su oduvijek koristili mještani Šarengrada i Iloka ali se radi o području koje unatoč tome i danas nije pod kontrolom Hrvatske. Tamo službeno nema lova i šarengradski lovci tamo odlaze bez oružja. Na otoku nema stanovnika, a i dalje ga najčešće koriste građani Hrvatske.

>> Pomor kod Čazme: Uginulo tri do četiri tone ribe

>> Pretoplo vrijeme uzrokovalo pomor pčela diljem Hrvatske

Komentara 1

NV
novo vriijeme
15:57 27.04.2015.

Nevjerojatano, u mjesec dana deset jelena i košuta ugine, svi to znaju a državna uprava čeka da je netko obavjesti, a veterinari i inspektori sjede kući umjesto da su na terenu, izolirali bolesne životinje i utvrdili uzrok pomora. Ovakvu nebrtigu i nonšalanciju za sve živo možeš naći samo I Hrvatskoj a i to je tako jer nitko neće odgovarati, sve po zakonu čekaju diojavu, npr VL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije