Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelena samo želi i dalje ići u svoju školu

Pomognimo 11-godišnjakinji da se lakše kreće, 160.000 kuna za dizalo

jelena
Silva Videk
08.12.2009.
u 17:03

Jelena već 11 godina tri puta tjedno putuje na terapije u Krapinske Toplice kako bi sačuvala svoju djelomičnu pokretljivost.

Jelena Veček učenica je četvrtog razreda Osnovne škole u Bedekovčini. Osim što joj je nekoliko dana nakon rođenja dijagnosticiran distoni sindrom, u drugoj godini dijagnosticirana joj je i cerebralna paraliza te kratkovidnost (dioptrija minus devet) i strabizam.

Jelena već 11 godina tri puta tjedno putuje na terapije u Krapinske Toplice kako bi sačuvala svoju djelomičnu pokretljivost.

Bez obzira na to što se ne može nadati izlječenju, uz upornost i strpljivost i Jelene i njezinih roditelja, majka je svakodnevno dovozi u školu u Bedekovčinu zbog čega je i napustila posao, a djevojčica se hrabro uključila u vrtlog osnovne škole u kojoj je odlikašica. U tome je nije omela ni šesterostruka operacija tetiva i mišića čime se spriječilo pogoršanje bolesti, ali ne i napredak u fizičkom kretanju.

- Do sada su Jeleni u kretanju kroz školski prostor pomagali učenici. Kako se fizički razvija, to je sve teže i opasnije - upozorili su nas iz bedekovčanske Udruge invalida, a najveća joj je prepreka nastava po kabinetskom sustavu koja je očekuje dogodine u petom razredu kad će se morati seliti iz prizemlja na kat i obrnuto.

Na upit škole za ugradnju dizala, iz Županije je preporučeno da se djevojčica preseli u školu u Konjščinu gdje dizalo postoji, a da je i tamo voze roditelji. Svakodnevni put dug nekoliko desetaka kilometara i nova sredina, sigurni su i roditelji i stručnjaci, djevojčici ne bi donijeli ništa dobra, a obitelj, u kojoj je mlađi brat prvašić, takav ritam ne bi mogla izdržati.

- Osnovna škola Bedekovčina raspitala se o elementarnim uvjetima za ugradnju dizala. Građevinski stručnjaci utvrdili su da škola ima idealnu poziciju za ugradnju dizala, a ima i još jednu učenicu čija će dijagnoza dovesti do potrebe za dizalom. Prema istraživanjima Udruge invalida Bedekovčina, na području ove općine bit će još učenika koji bez dizala neće moći pohađati nastavu - kaže Dragica Burek iz Udruge invalida koja je i sama učiteljica u školi.

Jelena čvrsto vjeruje da će u svojoj školi u Bedekovčini nastaviti najsretnije dane djetinjstva, a mi smo uvjereni da će se potrebnih 160.000 kuna za dizalo ipak negdje pronaći.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Robinzon
Robinzon
08:39 09.12.2009.

Daj pet !

RA
rackizel
09:06 09.12.2009.

Postoje elektromotori koji dižu 1600 kg i koštaju oko 3000 kuna. Zar zidarski radovi koštaju ostatak do 160.000 kuna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije