Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za starije

Trošilo se nenamjenski, gerontodomaćice rade na crno ili fiktivno zaposlene...

Milanka Opačić
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
14.04.2014.
u 19:19

Pojedine su općine i gradovi na popisu korisnika imale osobe koje su umrle, odselile se k djeci ili u dom.

Od 1. svibnja pravo na pomoć u kući te usluge dnevnog boravka i pomoći u kući besplatno će imati starije osobe s mirovinom do 1500 kuna. Oni koji primaju od 1500 do 2000 kuna pola će programa imati besplatno, a pola će im namiriti jedinica lokalne samouprave ili oni sami. Starije osobe s primanjima višim od 2000 kuna pomoć gerontodomaćice sami će plaćati, odnosno mogu im je platiti njihova djeca.

Bez kontrole 58 milijuna

Novine su to kojima Ministarstvo socijalne politike i mladih redefinira financiranje programa pomoći starijim osobama i staračkim domaćinstvima, za što godišnje daje 58 milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave. Program postoji već deset godina i ministrica Milanka Opačić ističe da je dobar, ali njegovo se korištenje nije uopće kontroliralo, o čemu svjedoči niz pritužbi Ministarstvu. Zbog tih su pritužbi službenici centara za socijalnu skrb već mjesec i pol na terenu i provjeravaju niz slučajeva. Ispostavilo se da neke od starijih osoba nisu ni znale da im je ime na popisu korisnika programa pomoći u kući, dakle netko je uzimao novac za njih, trošilo se nenamjenski, a pokazalo se i kako su gerontodomaćice gdjekad radile u programu na crno ili pak da su samo fiktivno zaposlene. Pojedine su općine i gradovi na popisu korisnika imale osobe koje su umrle, odselile se k djeci ili u dom. Zbog svega će sada financiranje programa nadgledati centri za socijalnu skrb, kako je to i propisano novim Zakonom o socijalnoj skrbi.

– Želimo programom pokriti sve starije osobe kojima je pomoć potrebna, ali i da ne plaćamo za ljude koji su umrli ili su kod svoje djece i u domu. Zato ćemo preuzeti kontrolu nad provođenjem programa i centri će kontrolirati rad gerontodomaćica – kazala je Milanka Opačić i pozvala sve koji znaju za dislocirana staračka domaćinstva kojima treba pomoć u kući, organiziranje prehrane ili prijevoz primjerice liječniku, da to jave nadležnom centru za socijalnu skrb. Ondje će ih informirati o njihovim pravima i uputiti na pružatelja usluge u njihovu kraju. Pružatelji usluge većim su dijelom udruge, ali u područjima u kojima ih nema to mogu biti i domovi za starije, Crveni križ i slično. Do kraja godine bit će objavljen javni poziv za udruge koje pružaju uslugu gerontodomaćica. Napravit će se i točan cjenik svake usluge, čega sada nema.

Zaposleno 1045 ljudi

Ispitivanje Ministarstva među populacijom starijom od 65 godina u 19 županija (Međimurska nije u programu, Grad Zagreb ima svoj program) pokazalo je da 47% ispitanika ima primanja do 1500 kuna, a 25% ih prima između 1500 i 2000 kuna. Na programima pomoći u kući zaposleno je ukupno 1045 ljudi.

>> U dom za starije na teret države moći će samo oni slabog imovinskog stanja

Komentara 18

LA
larala
19:51 14.04.2014.

ministrice, kontadiktorni ste, ...istovremeno nemrete pricati o želji i važnosti brige za one kojima je takva skrb stvarno potrebna i imovinskom cenzusu na osnovu kojeg ce ta teško bolesna osoba imati pravo na skrb ili ne ....također, 2000 kn mirovine nije dostatno tim ljudima za lijekove, rezije i hranu a, kamo li još za placanje pomoci u kuci...zato, nemojte ljudima mazati oci lažnom brigom, vama je stalo jedino do novca

LI
livoguza2
20:18 14.04.2014.

Varati nije pošteno. Uzimati što ti ne pripada nije pošteno. Varalice treba kazniti. Samo mi se i Milanka čini varalicom jer manipulira javnost. S obzirom da je ovo pustila u javnost u stilu da su nepravilnosti opća pojava, a nea ne pojedinačni slučajevi, da sam noviner, pitao bih je koliko je umrlih u Hrvatskoj primalo mirovinu, koliko je osoba bez dozvole pomagalo starijima u kući... Ovako mi se čini da je rijetkim nepravilnostima pokušala opravdati poskupljenje domova za nemoćne umirovljenike i sve drugo što im ide na štetu. Dapače, u ovo sam 100% siguran.

SE
sestrićna
21:09 14.04.2014.

a što očekivati od ovakve vlade koja voli hrvatsku samo 1 u mjesecu kad sjedaju plaće i kad se sređuje preko javnih nabava milijunske poslove rođacima prijateljima i podobnima koji u njihovo ime otvaraju firme..jasno zna se gdje najveći dio love završi..a sve po zakonu i pošteno .)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije