Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTNA UTAKMICA Miroslav Poljak ostao bez nogu ali ne i bez optimizma

'Polovicu Mesićevih viceva smislio sam ja'

12.12.2008.
u 16:34

Ne mogu stisnuti remen jer nemam ni hlača - na svoj se način i svoj račun našalio legendarni zagrebački i hrvatski vaterpolist Miroslav Žmego Poljak. Nekad pojam vaterpolske vještine i ubojitog strijelca, danas je sinonim vedrine, optimizma i životne borbe.

Žmego, kojemu su 64 godine, već se 20 godina, naime, bori s opakom bolešću - dijabetesom. Počelo je manjim problemima s očima, a nastavilo operacijama. Legendarni vaterpolist čak se 17 puta našao na operacijskom stolu.

Supruga dala bubreg
Prije deset godina Miroslavu je operirano srce i ugrađene su mu premosnice, potom su mu otkazali bubrezi, a spasila ga je samo nesebična ljubav njegove supruge Dubravke, koja mu je spremno darivala svoj bubreg. Malo-pomalo ostajao je i bez nogu tako da danas na desnoj ima samo batrljak a lijeve uopće nema, ostao je čak i bez lijevog kuka.

- Svaka mi je noga rezana po četiri puta. Posebno teška bila mi je operacija koljena lani u ovo doba, točnije 15. prosinca 2007. godine. Probudio sam se prije kraja operacije i trpio strašne bolove. Nevjerojatno je što sve čovjek može izdržati, to ne može niti jedno drugo živo biće - kazivao je Poljak kad smo ga zajedno s njegovim prijateljem Duškom Antunovićem, posjetili u njegovu stanu u Bijeniku.

Antunović, koji je igrao za Partizan, i Poljak, koji je s Mladosti osvojio čak četiri Kupa prvaka, nekad su bili ljuti suparnici. A danas su veliki prijatelji. Znajući za Žmegine skrivene želje, Antunović mu je donio porciju školjaka, a mi smo se pridružili s četiri velike domaće mandarine za četiri Kupa prvaka i sokom za olimpijsko zlato iz Ciudad de Mexica, osvojeno prije 40 godina.

Zlato s Olimpa
- To je moj najveći sportski uspjeh. Olimpijsko zlato se ne može mjeriti ni sa čim. Na povratku su se čak i nobelovci u amsterdamskoj zračnoj luci željeli fotografirati s nama. No, zaslužan sam ja i za zlato Đurđice Bjedov. Na dan kvalifikacija ona je zamalo otišla u krivi autobus i ne bi mogla nastupiti. Ja sam je uputio na pravi - prisjetio se uvijek dobro raspoloženi Žmego, čije je tijelo osakaćeno, ali borbeni duh nije.

Veliki je prijatelj s predsjednikom Mesićem, a među ostalim spaja ih i umješnost u pričanju viceva.

Moram izdržati
- Četrdeset posto Mesićevih viceva zapravo su moji - pohvalio se Žmego.

- On nas sve uveseljava. I vicevima, ali i britkim dosjetkama. Sugeriram mu da napiše knjigu o svom životu. Pomoći ću mu - najavila je supruga Dubravka, koja ga svih ovih godina požrtvovano njeguje. Uvjerena je da će svog Miru opet posjesti na kolica, omogućiti mu da se kreće po stanu i voditi ga u šetnju.

- Moram izdržati. Kad on toliko pati i sve stoički podnosi, moram i ja biti hrabra - kazala je na oproštaju gospođa Dubravka Poljak.


Na svoj račun

Žmego Poljak je, kao što se zna, posebno britak kad se šali na svoj račun. Pa, tako otkriva: - Ženi sam rekao da, kad umrem, u Krematoriju traži popust od 40 posto. Jer nisam u komadu. A svojoj supruzi Dubravki još je najavio: - Kad jedno od nas dvoje umre, ja idem na more.


Pitanje dr. Ivi

Znajući da je hrvatski premijer dr. Ivo Sanader doktor za dramsku umjetnost (bio je i intendant splitskoga HNK-a), Poljak se u jednom trenutku zapitao: - A je li Sanader doktorirao na tragediji ili na komediji?


Seks na plaži

Huso se guzi s Hasom na plaži usred bijela dana. Okupljenim kupačima koji to zabezeknuto gledaju, objašnjava: - Vidite da mu pružam prvu pomoć nakon utapljanja! - Ali to se radi usta na usta - primijetio je netko od okupljenih. - Pa, upravo smo tako i počeli.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije