Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HV do 2020.

Polovica kopnene vojske moći će u operacije izvan RH

'19.05.2011., Zagreb - Ministar obrane Davor Bozinovic dolazi na 129. sjednicu Vlade Republike Hrvatske.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
20.06.2011.
u 17:21

Računa se da će 10 posto kopnenih snaga sudjelovati u mirovnim operacijama, a OSRH će se smanjiti na 15.000 pripadnika

Ministar obrane Davor Božinović u predavanju na HVU prikazao je temeljne obrise Oružanih snaga do 2020. Hrvatska vojska u tom će razdoblju postati još profesionalnija i manja – računa se da će se smanjiti na 15.000 pripadnika. Čak polovica kopnenih snaga RH bit će obučena i opremljena za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, a 10 posto ukupnih kopnenih snaga bit će raspoređeno ili raspoloživo za raspoređivanje širom svijeta.

RH zadržava obje važne komponente, ratno zrakoplovstvo i mornaricu. Još jedno vrijeme naši će piloti letjeti na MiG-ovima 21, a najavljuje se da će se "za najskuplje projekte istražiti mogućnosti zajedničke nabave borbenih zrakoplova s ostalim članicama NATO-a...".

Obalna straža imat će prioritet u nabavi novih brodova te će se "već ove godine početi s procesom nabave jednoga obalnog ophodnog broda...". Božinović kaže da će naše zrakoplovstvo do 2018. biti sposobno u međunarodne operacije uputiti do osam helikoptera Mi-171 ili Mi-8. Naše će snage većinom biti opremljene domaćom opremom, oklopnjacima, jurišnim puškama i odorama, a brodovi će se graditi u Hrvatskoj.

Komentara 7

OB
-obrisani-
20:15 20.06.2011.

Visoka profesionalnost vojske se ogleda da profesionalni vojnici ne znaju rukovati ni pištoljima , možemo samo zamisliti kako bi rukovali složenijim naoružanjem , da ne spominjem kako su pokazali izvrsnu obučenost pri obljetnicima gdje su i civili ugroženi, ili da im treba samo 3 dana da skupe 100 vojnika u slučajevima elementarnih nepogoda itd. Šta drugo očekivati od vojske čijem glavnom zapovjedniku hakeri upadaju u power point prezentacije ( a čak je magistar znanosti nečega , naravno na državni trošak) ili kad se sjetimo vojne izobrazbe velikog Lucića i njegove ekipe čiji je moto po svemu sudeći bio dobro se provozaj, nažderi i napij na račun budale koja radi za 3000 kn .

OD
oltar domovine
23:48 20.06.2011.

a i nama budu lijesovi stizali kao amerima francuzima itd i odavane pocasti nasim vojnicima da su za domovinu pali hehe

AL
alapača
17:33 20.06.2011.

imat ćemo Krbavska polja diljem svijeta a za niš, interese velesila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije