Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška zima

Polomljeni dalekovodi, tisuće zbog snijega ostalo bez struje

snijeg2_PXL_kar_130118_539
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
26.01.2013.
u 11:01

Raspložive ekipe Hrvatske elektroprivrede bile na terenu i otklanjale kvarove

Zbog mokrog snijega koji je polomio mnoga drveća došlo je do kvarova na brojnim dalekovodima u južnom dijelu Karlovačke županije. Stoga je tisuće stanovnika ostalo bez struje. Nakon problema s obilnim snježnim padalinama i poplave koja je uzrokovala brojne štete u obiteljskim kućama i drugim objektima, šire karlovačko područje u samo tjedan dana zadesila je i treća nepogoda.

Dug popis kvarova

Došlo je do kvarova i ispada iz rada 10 kilovoltnog dalekovoda Generalski Stol–Bosiljevo i prestanka rada 15 transformatoriskih stanica, a na potezu Generalski Stol–Perjasica i u mjestu Tonkovići 40 trafo stanica.

– U mraku smo ostali u četvratk oko 19 sati. U petak u 16 situacija se još nije promijenila. Nitko nam ne može reći kada će kvar biti otklonjen. Pitamo se kada ćemo ostati i bez vode – ogorčeni su stanovnici s područja Bosiljeva.

Na području Vojnića u ispadu su bila tri dalekovoda, na potezu Ogulin–Tounj izvan uporabe je stavljana čitava trasa dalekovoda, a na području Ozlja ne radi dalekovod prema Sveticama. Problema ima i u neposrednoj blizini Karlovca gdje ne rade dalekovodi Mekušje–Sajevac–Skakavac i Karlovac–Turanj. Po informacijama iz Županijskog centra 112 tijekom jutra i prijepodneva sve raspoložive ekipe HEP-a bile su na terenu i radile na otklanjaju kvarova. Tijekom dana situacija je na većini problematičnih lokacija normalizirana.

Iako su novih šesnaest centimetara snijega donijeli najviše problema u opskrbi strujom, poteškoća je bilo i na cestama. Zbog vode na kolniku jučer su još bile zatvorene županijska cesta 3149 Gradac-Vodostaj-Donje Mekušje-Husje-Kobilić, D-36 Karlovac-Pisarovina i obala Ivana Trnskog u Karlovcu. Nakon tri dana blokade tijekom noći na petak normaliziran je promet između mjesnog odbora Logorište i Male Švarče te na cesti između Gornjeg Mekušja i Kamenskog. Zimski uvjeti vrijede na svim državnim cestama u županiji. Ograničenja nije bilo jedino na autocesti prema Dalmaciji.

Zametene lokalne ceste

Ipak, interventne službe i dalje su radile u punom pogonu. Članovi HGSS-a, stanice Ogulin, pomagali su djelatnicima Hitne pomoći u izvlačenju i spašavanju bolesnih osoba do kojih se nije moglo doći zbog novog snijega i neočišćenih lokalnih cesta. Intervencije su imali kod Vajin vrha u općina Josipdol i u Ključu kod Tounja. Tamo su se spasioci kroz snijeg morali probijati čak 8,5 kilometara, da bi na vrijeme iznemoglu osobu predali djelatnicima Hitne pomoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije