Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret nadesno

Poljskoj EU više ne valja

Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.12.2015.
u 22:15

Nova premijerka Szydlo maknula zastavu EU, iako je Poljska od EU imala najviše koristi

– Sretna sam što je Poljska članica EU i NATO-a, rekla je nova poljska premijerka Beata Szydlo, dok je iza nje stajala samo poljska zastava. Nedostajala je zastava EU, jer prvi potez nove konzervativne poljske vlade bio je skidanje zastave EU iz vladine dvorane.

Pobjeda na ksenofobiji

Na valu straha od useljenika, kojih je Poljska pod dosadašnjom vladom primila samo dvije tisuće, na vlast je u zemlji došla Stranka pravde i zakona Jaroslawa Kaczynskog.

Premijerka je najavila i da će Poljska odbiti 4500 izbjeglica koliko ih je još obećala primiti bivša premijerka Ewa Kopacz. Szydlo kaže da je masakr u Parizu promijenio situaciju. Poljska je tako dobila prilično antieuropski raspoloženu vladu, iako je to zemlja koja je od članstva u Uniji jako profitirala. Od 2004. do danas poljski BDP se udvostručio, nezaposlenost prepolovila, izvoz skočio dva i pol puta, plaća s prosječnih 3720 kuna dosegla gotovo prosječnih tisuću eura, 6960 kuna, a stotine tisuća Poljaka rade u Engleskoj ili Irskoj. Zašto je onda vlada liberalno-konzervativne, kršćanske Građanske platforme izgubila izbore? Uz strah od izbjeglica, tu je, tumači se, i strah od liberalnog tržišta i zamor od vladajuće garniture, pa je u kampanju američkog stila uskočio Kaczynski i obećao ne samo zaustavljanje izbjeglica nego i snižavanje granice za odlazak u mirovinu te udar na međunarodne banke i trgovačke lance u Poljskoj.

Hoće li antieuropska retorika i potezi posustati ili će Poljska krenuti putem Mađarske? Obje su opcije moguće. Po pesimističnoj opciji, u Poljskoj bi mogao nastati sustav nalik na Putinov ili Orbanov, komentira se čak da poljski obrat podsjeća na kulturnu revoluciju, komunistički pokret u Kini koji je odnio milijune ljudi.

Gubitnici tranzicije

Oxfordski povjesničar Timothy Garton Ash za "Guardian" piše kako Stranka pravde i zakona predstavlja konzervativne Poljake na selu i u malim gradovima, katolike, one koji nisu imali koristi od tranzicije, koji su ostali po strani, posebno na siromašnijem istoku zemlje, pa je tako vlast izgubila vlada koja je u osam godina imala prosječnu stopu rasta 4 posto. No, ta je vlada pristala uzeti 7 tisuća izbjeglica u sklopu EU kvota, a izbori su bili u vrijeme najvećeg izbjegličkog vala, u kojem se većina europskih političara teško snalazi, a cijela vertikala Višegradske skupine od Mađarske do Sjevernog mora iskazala se strahom od izbjeglica.

Promjena vlasti u Poljskoj tako bi mogla od Bruxellesa udaljiti još jednu istočnu tranzicijsku državu, nakon što Mađarska već dugo izaziva zabrinutost zbog poteza koji udaraju na temelje demokracije. Ash ističe kako "orbanizacija" neke zemlje ne znači da neka stranka ima veliku većinu godinama, jer to se događa u mnogim zemljama, nego da dominantna stranka zloupotrebljava vlast kako bi oslabila temelje liberalne ustavne demokracije, temelje koji su teoretski uvjet za članstvo u EU.

>> Poljska kaže da ne može prihvatiti migrante nakon napada u Parizu

>> Predsjednik, vlada i parlament sada su u rukama Kaczynskog

Komentara 13

RO
rotšild
09:00 03.12.2015.

Europska masonska kaljuža nije nikakva demokratska tvorevina, vičinu tih naroda su u nju gurnuti na silu i prijevarama. Europska masonska kaljuža je neokolonijalna neofašistička tvorevina.U Europskoj masonskoj kaljuži koristi imaju pljaćkaši tuđeg javnog dobra, pljačkaši tuđih prirodnih bogatstava.

PA
pace007
09:13 03.12.2015.

Je..s EU trebamo se sami o sebi brinuti. Samo nam se omladina iseljava,ostat cemo drzava umirovljenika xD

Avatar comparator
comparator
08:10 03.12.2015.

Sve promjene tokom povijesti imale su svoje uzroke i posljedice ali i nove konstelacije moći .Osobno mislim kako raspad komunizma ne znači i kraj načina života koji je težio nekoj vrsti traženja utočišta u jatu. Čak i kad se sustav sruši ostaje razočarenje nepostojanjem novog koji bi ga funkcionalno zamijenio. Mase se tada okreću onim političkim opcijama koje nude otpor sustavu koji ih je nepotrebno i neoprezno doveo do kolapsa . Nepovjerenje prema strankama koje ne vode računa o cijeloj populaciji ili većini osuđenoj na propast tako stvara neku vrstu poželjnosti diktature . Tko zna što nas čeka u ovoj teškoj situaciji gdje se svijet suočava s izazovima rasta stanovništva ,bujanja siromaštva ,globalizacijom i zatopljenjem . Naravno ima tu još masu izazova i zavrzlama od kojih jednostavno nije moguće pobjeći .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije