Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi detalji

Poljski dnevnik: Na avionu Lecha Kaczynskog pronađen eksploziv

'(FILES) - A file photo taken on October 10, 2009 shows Polish President Lech Kaczynski speaking at the presidential palace in Warsaw. A plane with Polish President Lech Kaczynski on board crashed on
AFP/PIXSELL
30.10.2012.
u 15:25

Navode lista Rzeczpospolita demantirali su vojni tužitelji koji tvrde da su na olupini pronađene kemijske supstance

Vodeći poljski dnevni list Rzeczpospolita objavio je da je na olupini zrakoplova u kojemu je 2010. godine poginuo tadašnji predsjednik Lech Kaczynski pronađen eksploziv, no to su demantirali vojni tužitelji koji su rekli da su na olupini pronađeni zasad nepoznati kemijski sastojci.

Rzeczpospolita je, navodeći kao izvor "poljske istražitelje i stručnjake", objavila da su testovi pokazali kako su TNT i nitroglicerin pronađeni na 30 sjedala te spoju trupa i krila zrakoplova u čijem je padu u Rusiji poginulo 96 ljudi. Novinari su naveli da je moguće kako je riječ o neeksplodiranim bombama iz Drugog svjetskog rata, jer je na tom području zapadne Rusije bilo mnogo borbi.

Navode su poslije demantirali poljski vojni tužitelji, čiji je glasnogovornik Ireneusz Szelag rekao da stručnjaci koji su prošlog mjeseca pregledali olupinu nisu pronašli eksplozive. Dodao je, međutim, kako su pronašli neke kemijske supstance čije će podrijetlo biti poznato tek nakon laboratorijskih istraživanja u trajanju od nekoliko mjeseci.

U poljskom izvještaju o nesreći objavljenom u srpnju prošle godine kao glavni uzrok navodi se nepripremljenost posade. Glavna krivnja time je pala na Poljsku, a izvještaj isključuje teorije o sabotaži i prisilnom spuštanju unatoč lošem vremenu. Ruski izvještaj navodi da je na posadi bio psihološki pritisak zbog lošeg vremena, no Varšava je taj izvještaj označila nepotpunim i punim grešaka.

>> Poljaci: Predsjednikovu pogibiju skrivili su i ruski kontrolori

Komentara 7

OB
-obrisani-
15:48 30.10.2012.

poljska je odmah okrivila rusiju za ovu "nesrecu"

OB
-obrisani-
15:51 30.10.2012.

dali je rusija kriva za 96 poljskih politicara to ce ostati sasstrane rusije tajna, a poljska i dalje vrsiti istragu, ale jedno je sigurno a to je da je poljska odmah nakon pada izrazila optuzbe na racun rusije.

OB
-obrisani-
15:45 30.10.2012.

Kako bilo da bilo, ali rušenje tog aviona je masonsko maslo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije