Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
židovi ogorčeni

Poljska više nije europska oaza za ritualno klanje životinja

'gradska....zagreb.....30.07.2009.  plac, trznica, dolac, zatvoreni dio - mesnica, mesari, ljudi kako kupuju meso     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
Marko Lukunić/PIXSELL
16.07.2013.
u 16:12

Osim Židova i muslimana, poljski ministar poljoprivrede i njegova Seljačka stranka zagovornici su ritualnog klanja životinja. Takav način ubijanja osiguravao je oko četiri tisuće radnih mjesta i izvoz u vrijednonosti oko pola milijarde eura

Nedavno glasanje u poljskom parlamentu Sejmu nad zakonom koji potpuno zabranjuje ritualno klanje životinja ne samo da je uzburkalo duhove na unutardržavnoj razini nego je prešlo granice te se pretvorilo u međunarodno skandal!

Poljska je bila jedna od rijetkih europskih oaza ritualnog klanja životinja, a radi se o židovskoj i muslimanskoj vjerskoj praksi da se životinjama prereže vrat bez prethodnog omamljivanja, dok su još svjesne. Nije obvezivala stranačka disciplina u najvećoj vladajućoj stranci Građanskoj platformi i većina poljskih zastupnika odlučila se za zabranu ritualnog klanja životinja, uglavnom to objašnjavajući vlastiti uvjerenjem. Izazvalo je to oštre reakcije, iako malobrojnih u većinski katoličkoj Poljskoj, židovske i muslimanske zajednice.

Pred samim glasanjem u Sejmu komu su prethodili protesti, glavni židovski rabin u Poljskoj Michael Schudrich najavio je da će napusti zemlju ako zabrane ritualno klanje. Najoštrija kritika stigla je iz Izraela. - Kao predsjednik Kneseta, židovskog parlamenta dižem svoj glas protiv takve akcije poljskoj parlamenta -  napisao je šef izraelskog parlamenta Juli Edelstein.

- Neprihvatljivo je da Židovi ponovno susreću ozbiljna ograničenja slobode vjerske prakse, što stvara osjećaj predrasuda i diskriminacije - napisao je Edelstein.

Poljski premijer Donald Tusk odgovorio je da je reakcija Izraela neprimjerena, a povijesni kontekst u koji je stavljena nije u skladu s rangom problema. Glavni muftija muslimanske zajednice naveo je da ovo prvo ograničenje od 600 godina muslimanskih vjerskih sloboda u Poljskoj. Osim Židova i muslimana, poljski ministar poljoprivrede kao i njegova Seljačka stranka zagovornici su ritualnog klanja životinja. Takav način ubijanja životinja davao je u Poljskoj oko četiri tisuće radnih mjesta i izvoz mesa u vrijednonosti oko pola milijarde eura.

U Poljskoj su pobijedili branitelji prava životinja, a zbog visoke izvozne cijene, možda dođe do pojeftinjenja mesa u samoj zemlji, što bi za prosječnog građanina sigurno bilo od najveće koristi.

>>VIDEO Ovan skočio s vrha zgrade kako bi izbjegao klanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije