Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moguće dalekosežne posljedice

Poljska ušla u dosad najveću konfrontaciju s EU: 'Ustavni sud doveo je zemlju na put prema Polexitu'

Tokyo 2020 Olympic Games - Day Fourteen
PA Images/PIXSELL
07.10.2021.
u 21:21

Iz Europske komisije poručili su sinoć da će o daljnjim koracima odlučiti nakon što analiziraju presudu, no sada je potpuno neizvjesno kako će Poljska dobiti novac iz fonda za oporavak

Poljska je večeras ušla u dosad najveću konfrontaciju s Europskom unijom, koja bi mogla imati dalekosežne posljedice ne samo za tu zemlju nego i za samu Uniju. Ustavni sud Poljske presudio je, naime, da su neki zakoni EU u suprotnosti s Ustavom te države. I da europski propisi i presude Suda Europske unije nemaju primat nad ustavnim zakonima Poljske. 

Takva presuda ide izravno protiv jednog od temeljnih načela, zahvaljujući kojemu EU uopće funkcionira, a to je načelo supremacije europskih propisa nad nacionalnim propisima. To načelo večeras je, u priopćenju povodom presude u Poljskoj, imala potrebu naglasiti i Europska komisija. 

- Proglašavanjem europskih ugovora nekompatibilnim s poljskim zakonima, nelegitimni Ustavni sud u Poljskoj doveo je zemlju na put prema Polexitu - komentirao je večeras jedan od europarlamentaraca Europske pučke stranke, Jeroen Lenaers. Ustavni sud Poljske smatra se u ostatku EU nelegitimnim jer je konzervativna poljska vlada provela niz političkih imenovanja njegovih sudaca. A Polexit bi bio poljska verzija Brexita, odnosno varijacija na temu prvog izlaska jedne države članice iz Europske unije.

- Ovo je pravna revolucija - komentirao je Rene Repasi, profesor međunarodnog i europskog prava na Sveučilištu Erasmus u Rotterdamu. - Doduše, riječ je o zarobljenom sudu, ali pravno govoreći, ovo je najdalji korak prema pravnom izlasku iz EU ikad usvojen od strane nekog nacionalnog suda - dodao je taj pravni stručnjak u komentaru na Twitteru.

Takvo tumačenje pokušao je opovrgnuti glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller, koji je rekao da su u nizu drugih država članica, od Njemačke, Francuske, do Danske i Španjolske, donesene odluke da je Ustav jači od zakona Unije. - Poljski sud je rekao sličnu stvar - rekao je Mueller. - Ova presuda ne utječe na bilo koje područje u kojemu EU ima ovlasti izrijekom spomenute u ugovorima - dodao je glasnogovornik. 

Iz Europske komisije poručili su večeras da će o daljnjim koracima odlučiti nakon što analiziraju presudu, no sada je potpuno neizvjesno kako će Poljska dobiti novac iz fonda za oporavak od korona-krize, s čijim se odobrenjem odugovlačilo upravo zbog straha da je kršenje vladavine prava u Poljskoj toliko očito da se poljskoj vladi ne može povjeriti dosad najveći iznos iz proračuna EU, koji je ionako dosad bio izdašan prema Poljskoj, jednoj od najvećih neto primateljica iz fondova Unije.

- Naš novac ne može financirati vlade koje se rugaju i negiraju zajednički uspostavljena pravila - komentirao je pučanin Jeroen Lenaers.

Komentara 159

VI
Vivian
21:53 07.10.2021.

Poljska je nadzivjela mnogo jace diktature nego sto je ova EU birokracija.

JW
Jim West
22:32 07.10.2021.

Bravo! Dosta je terora europskog novca! Samo vlastitim sredstvima možemo napredovati u svijetu! Van iz EU!

JA
jabzek15
22:11 07.10.2021.

EU ne prizna poljski Ustavni sud jer je Poljska imala neka "sumnjiva" imenivanja sudaca, a kod nas u RH barem tri članka dnevno kako se Plenković i Milanović dogovaraju oko izbora sudaca. I sad bi tzv. pučani zbacili Poljsku izz EU, a dnevno uvoze tisuće afganistanaca i pakistanaca jer im nedostaje radne snage? Tu lud zbunjenog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije