Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet poljskog izaslanstva

Poljoprivreda i drvna industrija zajednički interes Vukovarsko-srijemske i Velikopoljske regije

drvna industrija
Igor Kralj/PIXSELL
05.04.2014.
u 08:20

- U Vukovarsko–srijemskoj županiji mnogo je šuma, ima ih i u Poljskoj međutim razlika je što je kod vas puno više bjelogoričnog, a kod nas crnogoričnog drveća. Međutim, činjenica je da radimo od takve sirovine iste stvari i to je ono što je nama zanimljivo - rekao je Zbigniew Haupt.

Direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Hrast, Ivan Rimac je u razgovoru s predstavnicima Velikopoljskog vojvodstva koji su posjetili Vinkovce, označio je poljoprivredu i drvnu industriju kao područja zajedničkog zanimanja, ali je zanimanje i za suradnju s poljskim razvojnim agencijama koje su se pokazalo jako dobrima pri izradi projekata kojima je Poljska povukla veliki novac iz fondova EU. No, u Hrvatskoj ima i problema o kojima je govorila pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Gabrijela Žalac.

- U posjet nam je došlo izaslanstvo Velikopoljske regije koja je od kako je Poljska članica EU definitivno najbolje iskoristila fondove Unije. Zabrinjava što Hrvatska, koja ima deset puna manje stanovnika, ne može na tako dobar način kao Poljska organizirati sustav korištenja fondova. Mislim da je ključno to što u Poljskoj nacionalna razina komunicira s lokalnom samoupravom u kontekstu korištenja fondova, što u Hrvatskoj nije slučaj i nije mi jasno zašto je sustav za upravljanje sredstvima na nacionalnoj razini tako spor i zašto Zagreb uvijek misli da regije nisu sposobne odraditi taj dio posla. Mislim da ćemo morati proći ovu cijelu financijsku perspektivu od 2014. do 2020. kako bi shvatili da bez snimanja projekata iz cijele Hrvatske nećemo moći kvalitetno raditi - rekla je Gabrijela Žalac.

Zbigniew Haupt, voditelj poljskog izaslanstva drži kako su velike mogućnosti za suradnju u drvoprerađivačkoj industriji.

- U Vukovarsko–srijemskoj županiji mnogo je šuma, ima ih i u Poljskoj međutim razlika je što je kod vas puno više bjelogoričnog, a kod nas crnogoričnog drveća. Međutim, činjenica je da radimo od takve sirovine iste stvari i to je ono što je nama zanimljivo - rekao je Zbigniew Haupt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije