Naslovnica Vijesti Hrvatska

Polja i šume kod Daruvara također kriju nevine žrtve smaknuća

Zvonimiru Hrnčiću, danas Zaprešićaninu, a nekada Daruvarčaninu, partizani su u gluho doba noći odveli oca, izveli ga pred prijeki sud i strijeljali
15. veljače 2011. u 10:30 3 komentara 386 prikaza
'Podravina-bilogora, 14.2.2011. Daruvar A. Bilek je kao clan komisije za njihovo pronalazenje krizevima vec obiljezio mnoga mjesta koja skrivaju masovne grobnice Michael Palijan / VLM'
Foto: 'Michael Palijan / VLM'

Informacije koje posljednjih dana pune medije o najavama istraga komunističkih zločina i sankcioniranju njihovih počinitelja, probudile su duhove u mnogima, posebice onima čiji su očevi, djedovi ili drugi bliži ili dalji rođaci bili žrtvama komunističkoga režima u ratu i poraću.

Moralo se šutjeti

Tako se Večernjaku telefonom javio Zaprešićanin Zvonimir Hrnčić (72), nekadašnji Daruvarčanin, navodeći kako su mu u II. svjetskom ratu partizani u gluho doba noći odveli oca i smaknuli ga na području Gornjih Borki, sela nedaleko od Sirača, u kojemu je bio partizanski štab i Prijeki sud. S obzirom na to da je u tom selu noć progutala mnogo Daruvarčana, sumnja da bi ondje mogla biti još jedna od mnogih masovnih grobnica u Hrvatskoj, koja se zacijelo krije i posmrtne ostatke njegova oca.

– Nakon toga smo morali o svemu šutjeti jer smo se bojali da ne bi smaknuli i nas. Čak sam i preuzeo majčino prezime, kako moju djecu ne bi progonili zbog očeva prezimena Milivojević – kaže Z. Hrnčić iz čije se priče vidi koliki mu je strah u kosti utjeralo mučko pogubljenje oca, kao jednog od oko 300 Daruvarčana čije su sudbine od komunističke ruke prešućivane.

Križevi jedina obilježja

Daruvarski profesor povijesti i povjesničar Vjenceslav Herout potvrdio je da je u tom naselju na obroncima Papuka bio partizanski štab gdje su mnogi smaknuti po kratkom postupku.

– Partizani su bilježili sve podatke o osobama koje su smaknute i čak ih dostavljali crkvi – kaže Herout. Jedan od ponajboljih poznavatelja ratnih prilika, ali i mjesta masovnih grobišta na daruvarskom području je Antun Bilek, koji se kao predsjednik daruvarsko-siračke Udruge hrvatskoga domobrana i član komisije za pronalaženje grobišta i masovnih grobnica žrtava II. svjetskoga rata i poraća posljednjih godina poprilično angažirao na obilježavanju takvih mjesta.

– S komisijom sam obišao područje cijele županije, te sam postavljajući velike hrastova križeve obilježio i više od desetak mjesta masovnih grobnica u Daruvaru, Vukoviju, Maslenjači, Đulovcu, Siraču i Bučju – navodi Bilek, ipak dodajući kako još nije provedena niti jedna ekshumacija. S obzirom na to da je Daruvarom prošao križni put, vodile se borbe i likvidacije u ratu i poraću, sumnja je kako se u tamošnjim masovnim grobnicama kriju posmrtni ostaci stotine osoba.

Zvonimir Hrnčić, koji je rođen i djetinjstvo proveo u Daruvarskim Vinogradima, do prekjučer nije znao kada mu je otac pogubljen. Posebno ga je ganulo kada smo u knjizi Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve 2. svjetskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije pronašli i pročitali mu da je njegov otac Dane Milivojević strijeljan u Donjim Borkima 15. studenoga 1944., a imovina mu je konfiscirana.

– Na žalost, tada se samo prstom pokazivalo na ljude i njih je potom progutao mrak. Tako je bilo i s mojim ocem – priča s tugom u glasu Z. Hrnčić.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • vidimškoj:

    ajde udri odma na kopanje ali bar poslije zasadite koje stablo.

  • -obrisani-:

    bilo bi poželjno da se ni za tvoj grob ne zna pa da se zasadi koje stablo gdje mogu koze doći brstiti.

  • -obrisani-:

    To je za nevjerovati da pojedine osobe nemaju sućuti za toliko ubijenih kao ovaj \" vidimškoj j\" ! Da se povjest može vratiti unatrag oni bi radili iste stvari, kada ovako likuju nad toliko mučki ubijeni ljudi! Ali hvala Bogu ... prikaži još!Ali hvala Bogu nikad više !