Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propala skupština

Politika i dalje uništava Podravku, a mirovinci prijete prodajom udjela

jurčić
Marijan Sušenj/PIXSELL
25.03.2010.
u 16:58

Sjednica je prekinuta jer nije prošao prijedlog o smanjenju broja članova Nadzornog odbora sa 11 na sedam, iako je to dogovoreno prije mjesec i pol.

Politika nastavlja upropaštavati Podravku – jednoglasan je zaključak promatrača jučerašnje izvanredne skupštine dioničara koprivničke kompanije koja je završila otvorenim ratom mirovinskih fondova, koji drže 35 posto vlasništva, i države, čijih je 26 posto.

Gotov čin

Skupština je prekinuta nakon što nije prošao prijedlog o smanjenju broja članova Nadzornog odbora sa 11 na sedam koji su mirovinci i država usuglasili još prije mjesec i pol. Predstavnik HFP-a, a njemu su se priključili i predstavnici Udruge malih dioničara (oko sedam posto vlasništva), pojavio se s protuprijedlogom o deveteročlanom NO-u, u koji bi ušli bivši HDZ-ov župan Koprivničko-križevačke županije Nikola Gregur te SDP-ova dogradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak. Nijedan prijedlog na kraju nije dobio potrebnu većinu.

Takav ishod razbjesnio je mirovinske fondove koji se osjećaju izigranima.

– Država se držala dogovora sve dok nismo upisali Podravkine komercijalne zapise i tako spasili kompaniju u teškoj situaciji, a nakon toga je promijenila ploču – ustvrdio je naš sugovornik iz jednoga od fondova.

Drugi je rekao kako ih je država bez ikakvih konzultacija stavila pred gotov čin da pristanu na politički oktroirane članove u Nadzornom odboru.

– Ponašaju se kao da su njihove dionice dvostruko vrednije od naših – prenio je ogorčenje ishodom skupštine i najavio mogućnost da se fondovi “maknu iz cijele priče”, odnosno prodaju udjele u Podravki.

Razlog takva ishoda leži u očito uspješnom lobiranju prvaka HSS-a Josipa Friščića, koji se nije mogao pomiriti s gubitkom kontrole u koprivničkoj kompaniji, kod premijerke. Čime ju je uvjerio da treba razvrgnuti pakt s mirovincima, može se samo nagađati.

Normalno usuglašavanje?

Ljubo Jurčić, šef NO-a, i Miroslav Vitković, šef uprave, nakon skupštine ustvrdili su kako je to što se dogodilo “normalan proces usuglašavanja dioničara” te da nastala situacija neće poremetiti stabilnost kompanije. Najavili su novu skupštinu najkasnije za lipanj.

Pitanje je tko će se sve tada pojaviti kao vlasnik ako mirovinci prodaju udjele.

Komentara 8

SP
spirou
18:48 25.03.2010.

mirovinci, tu su i naše penzije.. molim vas, odjebite tu firmu...prodajte je na međunarodnom tenderu, a onda neka se i friščić i podravka lipo jebu komercijalne zapise im ni pod razno više nemojte upisivat...pa,da vidimo dokad će ta podravka živit

OB
-obrisani-
17:37 25.03.2010.

Dakle, ipak je ona priča iz JL-a koju su pokušali demantirati držala vodu. Umjesto da se čitava politika potrudi da napokon od jednog takvog imena kao što je Podravka napravi stabilnu i perspektivnu tvrtku, oni i dalje nastoje igrati se dogovorne ekonomije. Gdje je sad ta \"čelična lady\"-Kosor? Kad treba zauzeti stav protiv nekoga tko je moćan, tipa Kalmeta ili Friščić, nema je nigdje.......

PO
podravec
18:20 25.03.2010.

No1, Željezna lady radi sve ili bolje rečeno ne radi ništa e da bi zadovoljila koalicijske partnere posebno SDSS i HSS, jer bez njih je uskoro bivša željezna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije