Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIJAL: HRVATSKO PROLJEĆE

Političko nasilje zbog kojeg su Hrvati odustali od Jugoslavije: Tito je rekao Savki da šalje vojsku na Zagreb

13.12.2021.
u 12:40

Centralna vlast u Beogradu, nastojeći smiriti nezadovoljstvo u Hrvatskoj, sedamdesetih je učinila određene ustupke, čak i prihvatila i provela neke od zahtjeva koji su bili dio platforme Hrvatskoga proljeća. U tom smislu često se interpretira i posljednji Ustav SFRJ iz 1974. prema kojemu su republike i pokrajine dobile dotad najveću autonomiju u odnosu na savezni centar. Međutim, razočaranje koje su Hrvati doživjeli 1971. bilo je toliko da nikakve reforme više nisu bile dovoljne. Hrvati su tada u velikoj mjeri „odustali“ od Jugoslavije i u budućnosti će prevagnuti hrvatska želja za osamostaljenjem. Za to će uvjeti sazreti dvadeset godina poslije kad će upravo akteri Hrvatskoga proljeća biti nositelji glavnih demokratskih političkih inicijativa koje će na slobodnim višestranačkim izborima 1990. svrgnuti gotovo polustoljetnu diktaturu komunista

Komentara 76

DI
dinol
12:58 13.12.2021.

I jos uvijek postoje individue koji bi imenovali trg u Zagrebu sa komunistickim diktatorom!!!?

GI
Giga15
14:20 13.12.2021.

Koje gluposti nevjerojatno, nisu Hrvati odustali od Jugoslavije poslije Hrvatskog proljeća nego je nisu htjeli ni 1918. a još manje 1945.....komunistički dužnosnici Savka i Tripalo kako god bili protiv unitarizacije Jugoslavije su bili politički jugoslaveni, a narod niko nije ništa pitao a ja kak malo stariji čovjek jako dobro znam kaj su ljudi mislili i prije Hrvatskog proljeća.....prvi put kad se u Hrvatskoj narod pitao 90' i 91' je rekao jasno ZBOGOM i kamo sreće da se ni u putu nismo sreli sa balkancima.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:17 13.12.2021.

Savka i Tripalo su bili za veću autonomiju Hrvatske unutar Jugoslavije. Nešto širu i od onoga što se dobilo ustavom 1974. Dok su studentski vođe bili za samostalnu Hrvatsku. Zato su prvi završili sa umirovljenjem a drugi po zatvorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?