Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi direktor

Politička smjena: HZZO u plusu, a šef smijenjen

'06.07.2011., Zagreb - HZZO, Margaretska 3, press konferencija o bolnici Srebrnjak. Tihomir Strizrep Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
Autor
Sonja Hoffman
24.02.2012.
u 10:30

Ostvareni je prihod veći od pola milijarde kuna, a Strizrep, koji je tri godine vodio HZZO, svoju smjenu nije komentirao

Iako je ministar zdravlja Rajko Ostojić još u srijedu negirao mogućnost smjene dosadašnjeg šefa HZZO-a, Tihomir Strizrep, koji je na tom mjestu od prosinca 2008., ipak je razriješen dužnosti na jučerašnjoj sjednici Vlade. Na njegovo mjesto kao v.d. direktora postavljen je stomatolog iz KB-a Dubrava dr. Siniša Varga, sadašnji tajnik Ministarstva zdravlja.

Pozitivno poslovanje

A iako je smijenjen, Strizrep svom nasljedniku, doznajemo, ostavlja debeli plus na računu i gotovo završen posao krpanja proračunske rupe od oko milijardu kuna. Naime, bilanca HZZO-a, koja je završena prošlog tjedna, govori da je ta ustanova ostvarila pozitivan poslovni rezultat veći od pola milijarde kuna.

Od tog iznosa čak 216 milijuna kuna je vlastiti prihod koji je Zavod ostvario od dopunskih, ino i autoosiguranja. Iako je HZZO u poslovnu godinu ušao s gotovo milijardu kuna manjim proračunom, poslovi kojima je bivši šef planirao zakrpati rupu gotovi su ili pri samom kraju.

Pregovorima s farmaceutima o tome da se odreknu 10 posto od godišnje zarade, koji su pri kraju, za zdravstveni proračun HZZO bi osigurao oko 500 milijuna kuna prihoda, a gotov je i novi pravilnik o ortopedskim pomagalima koji će sniženjem cijene pomagala od 5 posto već prvog ožujka zdravstvenom proračunu uštedjeti 35 milijuna kuna. Usto, doznajemo, ministar Ostojić potpisao je i izmjene pravilnika o ortopedskim pomagalima kojima će se cijena nekih srušiti na najnižu tržišnu. Tako je, primjerice, na trakama za mjerenje šećera HZZO planirao uštedjeti 50 milijuna kuna godišnje.

Slično je i s lancetama za vađenje krvi te pelenama na kojima će se uštedjeti dodatnih 65 milijuna kuna. Osim liste ortopedskih pomagala, prije tri tjedna završena je i izrada liste medicinskih proizvoda na kojoj je planirana ušteda od čak 300 milijuna kuna.

Gotove liste materijala

Naime, u medicinske proizvode idu svi materijali poput leća i endoproteza koljena i kuka, a bolnicama je danas zadnji dan da HZZO-u dostave detaljno izvješće koliko su čega i po kojim cijenama nabavljale. Nabava bi odsad, da bi se uštedjelo, trebala ići preko HZZO-a koji bi proizvode nabavljao isključivo po najnižoj tržišnoj cijeni. Posao s novom listom lijekova, koja se čekala od svibnja, također je gotov, a na njoj je 200-tinjak novih generika od kojih su neki od originala jeftiniji i 30 posto.

Komentara 66

BS
bstrabi2
12:02 24.02.2012.

Dali ima institucija?Gdje nema ni jednog srvenog.Ja mislim da nema.I Ostojići same svoje primate stavljaju.Makar i samo srednju školu ima...

XP
xpsp1a
11:17 24.02.2012.

a vidi kradezenjara, oni bi rusili na ulici, he, he, he ajde sad polako jedan po jedan u središnjicu po plavu tableticu

JM
Juraj_MALI
13:36 24.02.2012.

Članovi ove Vlade ne da su kriminalci već su lažovi i kriminalci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije