Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon izbora

Sarajevski željezničar nije transparent posvetio Christianu Schmidtu, već nedavno preminulome navijaču

Foto: Večernji list
1/3
09.10.2022.
u 12:54

Navijači sarajevskog Željezničara, odnosno dio njih, većinom Bošnjaci, nisu se okomili na Schmidta, i navijače Zrinjskog, većinom Hrvate.

Politička situaciju u BiH nakon izbora i promjena koje je unio visoki povjerenik Christian Schmidt kojim je unio djelomične promjene u ustav i izborni zakon kako bi barem dijelom očuvao Daytonski sporazum i zaštitio Hrvate i njihovu jednakopravnost, nije se   prelila se i na nogometne terene kako je pisalo. Navijači sarajevskog Željezničara, odnosno dio njih, većinom Bošnjaci, nisu se okomili su na Schmidta, i navijače Zrinjskog, većinom Hrvate.

U Mostaru na utakmici Željezničar - Zrinjski Mostar, navijači Željezničara izvjesili su transparent "Rahmet ti duši (pokoj ti duši), Šmite (sic!) 1961. - 2022." - poruku koja se šalje preminulima, koja je namijenjenu Šmitu, nedavnome preminulome navijaču FK Željezničar s godinama njegovog rođenja 1961. 2022., kao godinom smrti. Navijači željezničara su provocirali navijače Zrinjskog skandiranjem "Željko Komšić vaš je predsjednik‘", aludirajući na činjenicu da je Komšić ponovo izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovina iz reda hrvatskog naroda ali bošnjačkim glasovima.

Za ljubitelje sporta, utakmica je završila rezultatom 1:0 u korist Zrinjskog, no to je manje važno u atmosferi političke situacije u kojoj Schmidt konstantno trpi političke pritiske od bošnjačke strane, no poruke na utkamici nisu bile namijene njemu, već su odali počast svojem preminulome navijaču.

Christian Schmidt je prošle nedjelje, nakon zatvaranje birališta, objavio promjene kojim prvenstveno štiti  Hrvate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da ih preglasaju Bošnjaci što je bio ključni zahtjev hrvatskog korpusa tijekom pregovora o promjeni izbornog zakona koje su Bošnjaci, prije svega SDA i njegov predsjednik Bakir Izetbegović blokirali. Taj potez, za koji je intenzivno lobirala hrvatska politika i diplomacija, iako nije u potpunosti dovoljan da se primjeni puna jednakopravnost konstitutivnog naroda, koja je ugrožena stalnim promjenama Ustava i izbornih zakona bivših visokih predstavnika, zaštitio je hrvatsku političku egzistenciju u toj državi i nikako nije sjeo bošnjačkoj strani. 

*Članak naslova "Politička situacija u BiH prelila se i na nogometne terene: Izvjesili degutantne poruke visokom predstavniku" je ispravljen 14.10.2022. u potpunosti zbog netočno navedenih tvrdnji, nakon reakcije portala Raskrinkavanje.ba

Video: 'Borjana Krišto izgubila je nevnopravnu utrku, Željko Komšić je politički karcinom BiH i glavni uzrok problema'

Ključne riječi

Komentara 23

RE
remarga
13:23 09.10.2022.

Hrvatski klub Zrinjski ponovno je pobijedio lojavi klub iz turske kasabe fk zeljeznicar. Pederacija na aparatima

RE
remarga
13:21 09.10.2022.

Lojavi nikako ne mogu podnijeti što žive u trokutistanu u svojim kasabama diljem pederacije. Ne smiju uci u Zapadni Mostar, Livno, Tomislavgrad, Široki Brijeg, Ljubuški, Čapljinu, Grude, Posušje, dobar dio Srednje Bosne te hrvatske gradove u Posavini. A Republiku Srpsku neću ni spominjati

SJ
Sivi_Jastreb
13:22 09.10.2022.

To su nasi Bosnjaci dobri koji rade Hrvatin o glavi i preglasavaju ih.Treba osnovat pod hitno treci entitet.Hoce Hrvatin zabranit jezik Kulturu TV katastrofa.Sta kazu na to Dosadnoi Alfman dva bakirovca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije