Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić:

"Hrvatska zna što znači nasilje i krvoproliće, Europa mora reagirati"

Vesna Pusić
Foto: DPA/PIXSELL
1/7
20.02.2014.
u 19:29

Ministri vanjskih poslova EU odlučili su uvesti sankcije protiv dužnosnika ukrajinskog režima kojima će biti zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u EU, no još nije utvrđeno koja će sve imena biti na listi.

Ministri vanjskih poslova EU odlučili su uvesti sankcije protiv dužnosnika ukrajinskog režima kojima će biti zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u EU, no još nije utvrđeno koja će sve imena biti na listi.

Iako u zaključcima hitno sazvanog Vijeća za vanjske poslove EU piše da su za nasilje u Ukrajini najodgovorniji oni koji imaju najveću vlast, nitko od ministara koji su odobrili sankcije nije želio odgovoriti na pitanje hoće li i ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič osobno biti na listi za sankcije. Neslužbeno se doznaje da neće jer EU želi ostaviti prostor za politički manevar, a na listu će se dodavati sve više i više imena ako situacija u Kijevu bude i dalje eskalirala.

Pusić: Lista osoba bit će jasno definirana

– U zaključcima se predviđa da neće biti sankcija za Ukrajinu kao zemlju, ali će biti sankcionirani pojedinci odgovorni za nasilje i represiju. I ta lista osoba bit će jasno definirana – rekla je ministrica Vesna Pusić po završetku sastanka Vijeća EU. Pusić je doletjela u Bruxelles nakon što je na sjednici Vlade u Zagrebu pogurala odluku kojom se sankcije prihvaćene na Vijeću EU automatski uvode i u pravni sustav Hrvatske.

– Jedinstven stav bio je da se ne uvode sankcije protiv zemlje nego konkretnih osoba. Smatrali smo da je neprihvatljivo nastavljanje nasilja i krvoprolića – kazala je ministrica Vesna Pusić za Dnevnik Nove TV. – Hrvatska zna što znači nasilje i krvoproliće, smatrali smo da Europa mora reagirati – rekla je ministrica Pusić.

"Odgovornost za zaustavljanje nasilja leži na onima koji su na vlasti"

– Odgovornost za zaustavljanje nasilja izravno leži na onima koji su na vlasti i tražimo od njih da djeluju u tom pravcu što prije – rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton na ulasku na sastanak Vijeća.

Sukob na Euromajdanu u Kijevu, prema javljanju ukrajinskih medija, odnio je već četrdeset života. Ukrajinska agencija Interfax izvještava da stanovnici Kijeva masovno bježe s desne strane rijeke, na kojoj se nalazi Euromajdan, na lijevu.

Na mostovima je golema gužva, a podzemna željeznica zatvorena je već nekoliko dana. Prosvjednici, izvještavaju tamošnji mediji, drže u zatočeništvu 60 pripadnika specijalnih postrojbi. Istodobno, na političkom polju od podneva više od tri sata trajao je sastanak ministara vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Poljske – Laurenta Fabiusa, Franka-Waltera Steinmeiera i Radosława Sikorskog s predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Janukovič zvao Putina

Ukrajinski mediji javili su da je Janukovič zatražio stanku na sastanku i zvao ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kad je stigao na sastanak u četvrtak ujutro, poljski ministar vanjskih poslova napisao je da se tamošnja vlast nalazi u potpunoj panici. Nakon sastanka stigla je vijest da je ruski predsjednik Putin odmah poslao svog izaslanika u Kijev.

Dok se najkrvaviji sukob odvija na Euromajdanu u Kijevu, s jedne i druge strane ukrajinskih granica počela je žurna politička i diplomatska ofenziva. Poljska kao prvi zapadni susjed Ukrajine već je u srijedu na izvanrednom zasjedanju svog parlamenta jednoglasno potvrdila da će biti inicijator uvođenja oštrih sankcija protiv ukrajinskih političkih elita. Prema nacrtu dokumenta koji priprema Bruxelles planirane su vizne sankcije za ukrajinske vlasti te zabrana uvoza oružja. Poljska, zapadni ukrajinski susjed i najveći promicatelj njezine orijentacije prema Zapadu, priprema se za najgori scenarij. – Poljska je spremna prihvatiti ranjenike i spremna je na moguć izbjeglički val – potvrdio je poljski premijer Donald Tusk.

Oštre izjave iz Rusije

– Stanje je vrlo ozbiljno i za Poljsku kao susjeda, a time i za NATO, čija je članica. Završava se Olimpijada u Sočiju i Rusija bi se nakon toga mogla više angažirati u Ukrajini. Treba uzeti u obzir rizik toga što se dogodilo u Gruziji u koju je Rusija ušla sa svojim snagama pod izlikom obrane svojih građana. Na ukrajinskom terenu živi velika skupina Rusa – analizira situaciju poljski analitičar Andrzej Maciejewski.

Upravo iz Rusije dolaze sve oštrije izjave na događaje na Euromajdanu. – Naši zapadni partneri EU i SAD krivnju za situaciju prebacuju na vlasti u Ukrajini. Poteze ekstremista ne kvalificiraju onako kako oni to zaslužuju. S time nismo zadovoljni jer se primjenjuju dvostruka mjerila – izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te dodao da vizne sankcije koje je uveo SAD služe samo kao "dodatni poticaj za ukrajinsku oporbu kako bi bila nepopustljiva".

Istodobno, šef ruske vojske general Jurij Bulajevski ocijenio je da "događaji u Ukrajini ugrožavaju sigurnost Rusije što znači da treba ojačati flotu na Crnom moru i vojne postrojbe u zapadnim strateškim zonama".

>>UŽIVO Danas je poginulo 100 ljudi, 500 ozlijeđenih! Zatočeno 67 policajaca

>>Ministarstvo vanjskih poslova: Hrvati, ne putujte u Kijev!

Komentara 37

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
20:17 20.02.2014.

"Hrvatska zna što znači nasilje i krvoproliće, Europa mora reagirati" a ti bi htjela povući tužbu za genocid? stvarno....onak.....konstanta logike?

DU
Deleted user
17:22 20.02.2014.

Ukrajina se kao i Hrvatska rijesila komunizma,ali ne i komunista.

CR
crocro
19:48 20.02.2014.

Točno je da Hrvatska zna što znači nasilje i krvoproliće. Samo krvoproliće u Hrvatskoj i nasilje u Hrvatskoj izazvala je agresija srbije na Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu. Prema tome to nije bilo krvoproliće i nasilje kao posljedica građanskog rata, već samo i jedino kao posljedica agresije jedne zemlje na drugu suverenu zemlju. U Ukrajini se razvija građanski rat, jer tu zemlju nitko ne napada agresijom iz vana, kao što je napadnuta Hrvatska. Bio bi zadovoljan da je gđa Pusić naglasila tu razliku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije