Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret blagdanu Svih svetih upitali smo političare različitih orijentacija vjeruju li da postoji život poslije života

Političari: Smrt nije kraj

obz_smrt_tx.jpg
import
28.10.2005.
u 13:06

Vjerujem da postoji zagrobni život u duhovnom obliku. Kao liječnik i znanstvenik znam da čovjek, kad umre, postane lakši za 30-40 grama. Očito je da u nama postoji energija koju ne možemo objasniti i koja u trenutku smrti izlazi iz tijela. Zapravo, nezamisliva je interakcija, npr., tijela koja se kreću svemirom u savršenom redu bez neke više koordinacije. To što mi ne možemo pojmiti koordinatora stvar je naše nesavršenosti  odgovara HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang na pitanje vjeruje li da i poslije smrti ima života ili trenutak umiranja poima kao definitivan kraj.

Fenomen koji intrigira
Fenomen zagrobnog života u modernoj se civilizaciji tretira ili kao pitanje vjere ili kao tema s ruba znanosti. No, s koje mu se god točke pristupalo, malo je tko ravnodušan, a u vrijeme Svih svetih, kad se pojačavaju sjećanja na pokojnike, o tim se stvarima više razmišlja. Ni političari, bili ministri, zastupnici, socijaldemokrati, liberali ili demokršćani, nisu imuni na razmišljanja o zagrobnom životu. I, kako je pokazala naša anketa, uglavnom vjeruju da život ne prestaje s posljednjim dahom.

 Smrt nije kraj  uvjerena je SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević-Marinović koja to uvjerenje crpi iz vjere u Boga.  Teško mi je zamisliti život poslije smrti, ali sam uvjerena da u njemu nema patnji ni nepravde. Zamjenica šefa SDP-a Željka Antunović, pak, kaže da kao praktična vjernica vjeruje u život vječni te da smrt prihvaća kao dio života. Taj je dio, kaže, ne veseli, ali slijedi.

Za razliku od prvih dama socijaldemokracije, IDS-ov potpredsjednik Damir Kajin tvrdi da je smrt završetak, ne vjeruje ni u zagrobni život ni u reinkarnaciju o kojoj govore istočnjačke religije. Narodnjak Radimir Čačić, koji za sebe kaže da je agnostik, vjeruje u postojanje općeg dobra koje se pojavljuje kao pokretač svijeta i povijesti.

 Vjerujem da postoji i mogućnost nastavka života, tj. neke vrste postojanja i nakon što čovjek umre. Riječ je o trajanju duše ili energije  kaže Čačić, političar po profesiji i povjesničar iz hobija.

I Japanci vjeruju u nebo
 U čovjeku ima nešto besmrtno i neugaslo što ne prestaje živjeti s fizičkom smrti, već nastavlja postojati u duhovnom stanju  kaže Ivan Čehok, šef HSLS-a. Potpredsjednik HSP-a Tonči Tadić, pak, uvjeren je da će na drugome svijetu jednom sresti ljude koji su mu u životu bili dragi, poput pokojnog oca. Iako je zaljubljenik u Japan, ne razmišlja o istočnjačkoj teoriji reinkarnacije, već ističe da u budizmu postoji niz struja, među kojima je dosta raširen amidizam.

 Amitisti doživljavaju Budu kao božansko biće i zagovaraju zagrobni život, poučava Tadić.
Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak također vjeruje da postoji život nakon smrti te daje naslutiti da ima posebno iskustvo na kojemu, uz crkveni nauk, temelji svoj stav. No, o tome, kaže, ne želi govoriti za medije. Potpredsjednica Kluba HDZ-a u Saboru Marija Bajt, pak, jednostavno kaže da vjeruje dogmama Katoličke crkve i iz vjere crpi snagu za nesreće koje donosi život. Jedna od njih bila je i pogibija njezina brata u obrani Hrvatske.   Kad sam u životnim kušnjama, razmišljam o takvim temama. Kao vjernik vjerujem u uskrsnuće i u život poslije smrti. Kad se suočim s kriznim situacijama, počnem razmišljati o smislu života na ovom svijetu, a na kraju uvijek shvatim da je smisao i ovaj život ovdje i onaj gore  kaže predsjednik Hrvatskog sabora Slavonije i Baranje i HDZ-ov disident Branimir Glavaš.

 Vjerujem u život poslije smrti. U toj sam filozofiji odgojena, a kasnije sam je na studiju teologije i racionalno prihvatila. Osvjedočila sam se zahvaljujući argumentaciji na studiju da postoji život poslije smrti, a za nas vjernike i teologe najveći je dokaz život, smrt i uskrsnuće Isusa Krista  kaže zamjenica predsjednika HSS-a Ljubica Lalić dodajući da ima i predodžbu o tome kako život poslije smrti izgleda.

Raj i pakao
 Kao što ne vjerujem u Boga kao sijedog starca bijele brade koji sjedi na oblaku i u ruci drži šibu kojom kažnjava čovjekovu neposlušnost, tako ne vjerujem ni u materijalnu verziju drugog života. Drugi je život stanje duše. Milina i mir u duši za mene je raj, a pakao je stanje prokletstva  objašnjava Lj. Lalić otkrivajući usput da ne prihvaća pokajanje kao način pranja od grijeha.  Ako je netko cijeli život zločinac, nije dovoljno da se u času smrti pokaje da bi sve ispravio  kaže Lj. Lalić.

 Životno me iskustvo naučilo da postoje neobjašnjivi fenomeni, pa vjerujem da neki nastavak života postoji. Do takvih zaključaka čovjek dođe s godinama  slaže se s većinom upitanih i Slaven Letica.

Šef HSP-a Anto Đapić, pak, nema dvojbi o tome zašto život ne prestaje u trenutku smrti.   Apsolutno vjerujem u život na drugome svijetu. Uvjereni sam vjernik i za mene je zemaljski život prijelazna faza prema vječnosti  kaže Đapić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije