Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pojačano osiguranje

Policijske ophodnje, kamere, helikopteri..., ali ilegalni migranti ipak uspiju prijeći granicu

04.10.2016.
u 06:54

Proteklog su vikenda migranti u Šarengradu kod Iloka ukrali osobni automobil i njime otišli do Vukovara, gdje su ga ostavili

Proteklog vikenda u Šarengradu, selu nedaleko od Iloka, ukradeno je osobno vozilo Golf 3 koje je bilo parkirano ispred obiteljske kuće. Kako doznajemo, krađu su počinili migranti koji su odvezli automobil u kojem je vlasnik ostavio ključeve. Međutim, vozilom su uspjeli doći samo do vukovarskog prigradskog naselja Sotin, u kojem je vozilo i pronađeno.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović potvrdio je da je policija zabilježila krađu automobila i to da su ga pronašli 20-ak kilometara dalje. – Još ispitujemo sve okolnosti događaja – kratko je rekao Džigumović.

Međutim, ovo je samo još jedan dokaz da migranti, unatoč strožem nadzoru istočne državne granice, ipak pronalaze načina da prođu kontrole. Policija je proteklih tjedana u više slučajeva pronalazila migrante, nakon što su nekako prešli granicu, u unutrašnjosti Hrvatske. U prilog im i dalje idu bujna vegetacija, šume... Ranijih godina, kada ih nije bilo ovoliko, migranti su se pri ilegalnim pokušajima prelaska granice držali cesta, željezničkih tračnica ili pak stupova dalekovoda.

Državnu granicu sada osigurava znatno veći broj policajaca, a već dulje vrijeme na granici su postavljene stacionarne i mobilne IC i termovizijske kamere. Zadnjih tjedana granica se svakodnevno u nekoliko navrata dnevno nadgleda i iz helikoptera.

Migranti unatoč svemu tomu pronalaze put preko granice tako da se sumnja i u organizirane pokušaje krijumčarenja. Treba znati i da se u neposrednoj blizini hrvatske granice, na području Srbije, nalaze tri prihvatna centra u kojima je trenutačno smješteno oko 1500 ljudi. Pritom se svi oni mogu kroz naselja u Srbiji kretati slobodno i bez ikakva nadzora. 

>> Miljenić: SDP se mora pripremati za samostalni izlazak na izbore

Komentara 6

CR
crocro
07:19 04.10.2016.

Što imamo od prosudbi na neće biti znatnijeg priljeva izbjeglica u Hrvatsku, kada oni na kapaljku polako pristižu i gomilaju se. Ako granica i dalje bude propusna to će značiti da izbjeglice ipak pristižu. Hrvatska navodno ima zadanu kvotu od EU da ih treba udomiti 1600. U vijestima na TV sam u više navrata čuo da je mađarska kvota 1300 izbjeglica. Nije mi jasno da je njihova kvota manja i zašto je manja, da li zbog toga što je možda Mađarska manja država od Hrvatske ili je EU popustila u kvoti prema mađarima zato što se grčevito protive izbjeglicama na mađarskom teritoriju i podižu zidove na svojim granicama. Prema broju stanovnika Hrvatske i Mađarske, mađari bi po tom pravilu trebali imati kvotu od najmanje 3500 izbjeglica, ali to nemaju. S druge strane zašto Hrvatska kvota u odnosu na mađarsku nije oko 600 izbjeglica, umjesto 1600?

SD
sdpesticid
09:03 04.10.2016.

otvoreno vozilo s ključem u bravi i baš migrant hapio vozilo ? prije bih rekao kako je neki lokalni ''posudio'' vozilo za do sljedećeg sela ili kafića jer ne piše da su uhvatili počinitelje. svakako, granica nam je šuplja, nemaa vlade, otišlo se na pogreb pereza, vojska ne može sastaviti dvije brigade i aktivirati ih u slučaju potrebe, bosanski srbi i srbija svojataju hercegovinu čvrsto gazeći sanu projektima, usa čeka predsjednika, u rh nedostaje radnika jer su oni koji su na vrat na nos izabrali suce ustavnog suda osigurali manjak istih u rh, na ff-u imamo zastupnike isilovih i mafijaških manira, pdv 25 %, političari šakom i kapom dijele povlastice onima od koga očekuju i imaju podršku za hod kroz maglu, island doveo u red bankare mi nismo, betoniramo prirodu, hoćemo i prirodu na moru sj. jer eto, iz magle se nazire lova do krova, proglasili smo i gospodarski pojas, sredili smo granice sa susjedima i što je najveselije odnosno intrigantno, kafići su svuda puni. ma nema brige narode, tek kada jednog jutra ne ugledamo sunce tada će političari shvatiti da nešto nije u redu a narod će po običaju željno i nestrpljivo iščekivati njihov veleuman odgovor, što smo to svi zajedno pogrešno učinili.

BI
bihhib
08:28 04.10.2016.

Po srpskim novinama pise da ih ima u Sidu 2000 sto je registrirano a ima ih znatan broj ne registriranih. Netko laze. Ulaze oni polako 100 ih proba a 10 prode. Nece nas zica spasiti al biti je jasan znakk da nisu dobrodosli, lakse policijii vojsci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije