Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija više neće čuvati ploče, Josić: Grad će ponovno prodisati

Premijer je rekao da je sada na svačiju savjest i odgovornost kako će se dalje ponašati te da se zna što je državna imovina.
17. listopada 2013. u 22:35 0 komentara 110 prikaza
vukovar, josić, milanović (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Poslije četiri sata prvi službeni sastanak između predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i premijera Zorana Milanovića nije donio nikakav veliki dogovor, ali su ipak učinjeni prvi koraci u pokušaju rješavanja vukovarske krize. – Upoznali smo premijera s raznim stvarima u gradu, raspravljali smo o krivotvorenom popisu stanovništva, točkama Ustava 8 i 16 i cjelokupnoj situaciji. Dogovorili smo se da se policija miče s ulica te da se sklanjaju policijske ograde. To je prvi korak koji će omogućiti da grad normalno diše. Svakako da ćemo razgovarati i dalje, a sve s ciljem pronalaska rješenja da se situacija smiri za dobrobit svih stanovnika, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić. I premijer Milanović potvrdio je da se policija sklanja s ulica te da je tu odluku donio kao premijer, u dogovoru s ministrom MUP-a, na osobnu odgovornost.

– Možda ću biti nekome dosadan, ali zakon se mora provoditi. Zakon može biti dobar, manje dobar, loš, nesmotren, loše izbalansiran, ali se mora provoditi. Prvi put sam doznao i da se tijekom popisa nisu prebrojavale nestale osobe, a njih je u Vukovaru 460. To smatram pogrešnim kakav god to statistički utjecaj imalo – rekao je Milanović koji je u zgradu vukovarskog poglavarstva ušao sa stražnje strane, kroz garažu, i tako izbjegao zvižduke 200-tinjak okupljenih građana. Sukladno razgovorima do sada postavljene dvojezične ploče ostaju na pročeljima zgrada, ali ih više neće osiguravati policija. Odgovarajući na novinarski upit što to znači za njih, premijer je rekao da je sada na svačiju savjest i odgovornost kako će se dalje ponašati te da se zna što je državna imovina.

– Nadam se da će ovo doprinijeti smirivanju situacije. Postoje razni modaliteti, ali i standardi ispod kojih kao predsjednik Vlade ne mogu ići jer je to pitanje hrvatske države – poručio je Milanović. I ostali članovi Stožera dijelom su zadovoljni održanim sastankom.

– Najbitnije je da je makar i mali pomak napravljen, a to je da se policija sklanja s ulica. Najavljeno je i ozbiljnije procesuiranje ratnih zločina. Poručili smo mu i da se svi zakoni moraju poštovati pa ako je u Vrgorcu zakon proveden, neka se provede i u Vukovaru – rekao je glasnogovornik Stožera Igor Gavrić najavljujući da će novi sastanak biti održan najkasnije za sedam dana u Zagrebu ili opet u Vukovaru.

Slično razmišlja i Vlado Iljkić koji je u Stožeru zadužen za pravna i temeljna pitanja koji je također najzadovoljniji povlačenjem policije s ulica.

– Razgovarali smo o svemu pri čemu je bilo i dosta osobnih dojmova i osobnih priča. Najbitnije je da ćemo još razgovarati u budućnosti jer mi želimo da se ljudi zaštite a ne da im se uskrati nešto. Kada je riječ o dvojezičnim pločama koje su ranije postavljene, građani sami moraju biti odgovorni za svoje ponašanje, rekao je Iljkić.

Sastanak je počeo u 18 sati, a Milanović je stigao u društvu ministara Predraga Matića i Ante Kotromanovića te Bojana Glavaševića, kao predstavnika Vlade. Dok je Matić izviždan, premijer Milanović izbjegao je zvižduke okupljenih jer je ušao na stražnji ulaz kroz garažu gdje su ga dočekali ministar Matić i gradonačelnik Sabo.

Sastanak je pratilo i 200-tinjak građana koji su pjevali hrvatsku himnu, "Zovi samo zovi" i uzvikivali "Nećemo ćirilicu". Nosili su i transparente na kojima je pisalo: "Milanoviću, jesu li ovdje mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?", "Milanoviću, grobovi ti nikada oprostiti neće", "Nisu problem hrvatski branitelji i stradalnici, problem su Milanović i njegova bahata vlada".

Doznali smo i da je sastanak održan na način da je tijekom njegova prvoga dijela prvo svih 17 predstavnika Stožera imalo kratko obraćanje premijeru i dvojici ministara. Potom je Milanović iznio svoje argumente nakon čega je krenuo dvosmjerni razgovor. Unatoč prijašnjim teškim izjavama večeras je sve prošlo mirno i bez incidenata.

>>'Odbacujemo sve sramotne riječi Damira Jašarevića'

>>Vukovarcima dosta! 'Zar smo dosad živjeli u laži?'

>>Josić: Ovo će biti teška i dugotrajna borba

Zahtjevi Stožera za žurno postupanje i d

Zahtjevi Stožera za žurno postupanje i donošenje odluka:

1. maknuti sve postavljene dvojezične ploče, djelatnike MUP-a, a i pripadnike interventne policije iz grada, vratiti stanje sigurnosti u grad kako je bilo prije 1. 9. 2013. godine s obzirom na to da se nisu stekli uvjeti za provođenje zakona

2. tražimo hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i civila osumnjičenih za skidanje ploča te djelatnika MUP-a

3. tražimo donošenje odluke o uvođenju moratorija na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva u kojem će sudjelovati i članovi braniteljsko-stradalničke populacije, članovi udruga koji su sastavni dio Stožera te članovi određene komisije EU

4. tražimo proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta po svim točkama projekta

5. tražimo usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, a koji iznosi zastupljenost veću od 50 posto jedne nacionalne manjine na određenom prostoru.

Uz ove zahtjeve postavili su i dva zahtjeva za stavljanje u radni postupak:

1. tražimo izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima grada Vukovara 1991. godine te podnošenje optužnice protiv agresorske vojske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara

2. tražimo hitno pokretanje postupaka i radnji vezanih za pronalaženje nestalih osoba kako na širem području grada Vukovara i RH tako i u Republici Srbiji.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.