Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opreza nikad viška

Policija upozorava na sve učestalije prevare, dobro provjerite sve prije ulaganja u kriptovalute

Kriptovalute
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
25.01.2023.
u 16:15

Policija napominje kako je takva vrsta prevara sve učestalija posljednjih godina, pa građane upozoravaju na oprez i još jednom savjetuju kako se zaštititi u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska upozorila je još jednom građane na sve učestalije prijave kaznenih djela prijevara putem internetskog ulaganja u kriptovalute. Naime policijska postaja Dubrovnik primila je u utorak prijavu kaznenog djela računalne prijevare. Nju je prijavila 51-godišnjakinja koja je u svojoj prijavi navela kako je, pretražujući informacije o načinu trgovanja kriptovalutama, zaprimila telefonski poziv muškarca koji joj je na engleskom objasnio kakva je procedura ulaganja u kriptovalute.

Sljedeći njegove upute, oštećena je kreirala svoj korisnički račun na stranici trgovačkog društva kojeg joj je on preporučio nakon čega je instalirala aplikaciju koja omogućuje daljinsku kontrolu nad udaljenim računalom ili mobilnim uređajem. Nakon toga je u 13 navrata uplatila ukupno 17 tisuća eura na taj račun, a nakon nekog vremena na računu je vidjela dobitak od 100 tisuća eura te zatražila isplatu. Budući da do danas nije dobila nikakav odgovor, shvatila je da je prevarena i slučaj je prijavila policiji. 

Policija napominje kako je takva vrsta prevara sve učestalija posljednjih godina, pa građane upozoravaju na oprez i još jednom savjetuju kako se zaštititi u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama.

Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada. Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje, navodi policija.

Osim lažnih stranica, koje tvrde iz policije zaista djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad njegovim računalom, a zatim se, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, žrtve potiče se na daljnja ulaganja. Time se samo povećava iznos za koji na kraju budu prevareni.

Takvih stranica za ulaganje je jako puno, navode iz policije, stalno se gase, te nastaju nove. Zato savjetuju da je najbolje prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Kod stranica koje služe za lažno ulaganje najčešće se već u samoj internetskoj tražilici pojave objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao navode svoja negativna iskustva i sumnje na prevaru. Osim toga policija još jednom upozorava kako je tijekom komunikacije potrebno svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporki aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

U pravilu je riječ o počiniteljima, objašnjava policija, koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenutcima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj  nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio. I to na kraju naravno završi samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena. Cijela mreža ide toliko daleko da ukoliko ne uspiju na taj način jave se iz 'ureda za porez' te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate 'poreza' uslijediti i isplata navodno ostvarene dobiti, što se nikada ne dogodi. 

'Stoga želimo građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetovati da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a da se u slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obrate policiji', zaključuju iz PU dubrovačke. 

Komentara 1

Avatar izigoin
izigoin
19:44 25.01.2023.

Sinoć je bilo o tome puno obrazloženja na ZDF (Lesch Kosmos)puno riječi o tim Bitkomima...sažetak,tko se toga laća,nek dooobro pazi što radi,svaki potez,jer to nije kao problem u našoj banci,pa nazovemo ili odemo osobno u banku i problem riješimo. Najj veći je problem što se tu nemaš na koga obratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije